Skrytá hrozba pro Německo? Mezi salafisty se rozmáhá nebezpečný fenomén

Severní Porýní-Vestfálsko je nejlidnatější spolkovou zemí v Německu. Nachází se zde také Bonn, který byl hlavním městem Spolkové republiky Německo mezi lety 1949 a 1990. Německá státní televize Deutsche Welle přinesla reportáž o salafistickém hnutí, kterému se v zemi daří. Za posledních několik let se v Německu asi 1000 osob radikalizovalo natolik, že se přidaly k Islámskému státu. 300 z nich přitom pocházelo právě z této spolkové země.

Salafismus je extrémně konzervativní proud islámu, který usiluje o co nejvěrnější následování proroka Mohameda. Součástí tohoto směru je i doslovná interpretace koránu. Deutsche Welle (DW) upozorňuje, že se mnoho věřících podle tohoto výkladu řídí ve svém osobním a duchovním životě. Další, které můžeme označit termínem „političtí salafisté“, však odmítají světské zákony a usilují o změnu systému na konzervativní teokracii.

„Samozřejmě, že ne každý salafista je automaticky terorista, ale každý islámský terorista byl nejprve salafista,“ cituje DW časté tvrzení lidí, kteří se v Německu s radikálními islamisty potkávají. Většinou se jedná o zástupce bezpečnostních složek, učitele nebo poradce z deradikalizačních center.

Podle Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), vnitřní zpravodajské služby Německa, žije v Severním Porýní-Vestfálsku asi 3000 salafistů. Zhruba 800 z nich je podle BfV ochotno uchýlit se k násilí. DW uvádí, že 12 % z celkového počtu tvoří ženy. Mezi lidmi, kteří v minulosti odešli do Iráku nebo Sýrie však tvořily 28 %.

Právě na ně se soustřeďuje velká pozornost úřadů. Děti některých žen, které se z Blízkého východu vrátily, dnes již chodí do škol a školek. „Na jedné straně se musíme pokusit pomoci navrátilcům najít místo v naší společnosti. Na druhé straně musíme být ostražití, aby nepokračovali v radikalizaci dětí a mladých lidí,“ říká Coletta Manemann, která má v Bonnu na starost jejich zpětnou integraci.

Kaan Orhon, který pracuje v deradikalizační poradně HAYAT říká, že je potřeba poskytnout těmto dětem „síť pomoci, jako jsou dětští psychologové, kteří se dokáží vypořádat s traumaty, jež děti prožily, ale i s náboženskými aspekty.“

(eurozpravy.cz, foto: archiv)

 

Přejít nahoru