Rakousko je v šoku. Syrský žadatel o azyl zardousil dívku

Muž se přiznal k tomu, že ve Vídeňském Novém Městě (Wiener Neustadt) uškrtil 16letou dívku. Agentuře APA to sdělilo státní zastupitelství. Tělo našlo v neděli dopoledne několik lidí pohozené v křoví a přikryté listím a větvemi. Pachatel se zjevně pokusil mrtvou schovat, sdělila policie.Podle státního zástupce Michaela Bauera Syřan svou oběť znal. Motiv svého činu ale nesdělil. Podle Bauera bylo již loni v prosinci na mladíka podáno trestní oznámení kvůli sexuálnímu obtěžování a ublížení na zdraví. V obou případech byla poškozenou nakonec uškrcená dívka.
Starosta Vídeňského Nového Města Klaus Schneeberger řekl, že jeho město „je v šoku“. „Když se žadatel o azyl dopustí trestného činu, musí být deportován,“ vyjádřil své přesvědčení lidovecký starosta. Podle něj úřady pochybily, když Syřanovu žádost o azyl nezamítly již po loňském incidentu.

Případ opět oživil protimigrační nálady, neboť připomíná podobné události z nedávné minulosti. Kvůli vraždě šestnáctileté dívky Afgháncem přišel v prosinci už i návrh na zákaz nočního vycházení pro migranty. Požaduje jej vládní Svobodná strana Rakouska (FPÖ), která drží i křeslo ministra vnitra. Zadržený 17letý Afghánec tvrdil, že jeho přítelkyně zemřela kvůli nehodě. Rozhořčení vyvolávají i informace, že oběti útoků mohou pykat za to, že se příliš tvrdě brání. Již počátkem roku vyvolal pozornost případ Afghánce, který ve Vídni osahával během silvestrovské noci ženy, včetně jedné Švýcarky. Ta si to ale rozhodně nenechala líbit a zlomila mu nos. Policie obvinila Afghánce i Švýcarku, což vyvolalo pobouření na sociálních sítích.

(SCa, ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru