Základní školy v Bavorsku budou mít toalety pro třetí pohlaví

„Implementace unisex toalet je důležitým krokem pro transsexuální a intersexuální lidí, aby mohli žít bez diskriminace,“ uvedla Hanna Kollan, úřednice okresního úřadu pro rovné příležitosti.

Tři mnichovské čtvrti proto chtějí na základě právního uznání intersexuálů vybudovat unisex toalety. V budoucnu budou mít děti ze základních škol možnost si vybrat ze tří sociálních zařízení.

Přípravný výbor obce Pullach složený z učitelů, obecních úředníků a projektantky školy Andrei Lehnerové byl schopen rychle se dohodnout na nové prostorové koncepci.

„Pokud už stavíte nové školy, tak je potřeba už i samostatné WC pro třetí pohlaví,” byl návrh Lehnerové.

Dietmar Gruchmann (SPD), starosta Garching zdůvodnil krok tím, že společnost musí reagovat. Takže na radnici jsou další toalety pro trans- a intersexuální lidi.

Také v Taufkirchenu, kde právě začíná výstavba nové základní školy, je stát k možnosti výstavby unisex toalet  benevolentní, zdůraznil šéf stavebního úřadu Stefan Beer. V současné době je projekt aktualizován architektonickou kanceláří.

V bavorském zemském sněmu sedí poslankyně Tessa Gansererová (Strana zelených), narozená jako  Markus Ganserer, první známý transgender jako německý poslanec. Tessa Gansererová požadovala v polovině ledna reformu transsexuálního práva.

Intersexuál je v běžné řeči známý také pod pojmem „lidský hermafrodit“ je člověk, jehož vnitřní nebo vnější pohlavní orgány jsou odlišné od typicky mužských či ženských. Tento jedinec může mít navenek pohlavní orgány jednoho pohlaví, avšak jeho vnitřní orgány mohou být pohlaví opačného. Jedná se tedy o jedince s biologickou kombinací mužských a ženských pohlavních orgánů.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

 

Přejít nahoru