Rusko: O předání Kurilských ostrovů Japonsku nemůže být ani řeči!

Předtím japonský předseda vlády Šinzó Abe v rozhovoru s televizním kanálem Asahi uvedl, že Japonsko si činí nárok na jižní Kurily, ale jeho postoj k územní otázce s Ruskou federací neznamená vystěhování Rusů, kteří tam žijí.

Ruský senátor doporučil, aby se takových prohlášení zdržel, a zdůraznil, že to nepřispívájí k rozvoji rusko-japonských vztahů.

„Tím více, že o předání tzv. severních území (tak Japonsko nazývá celé Kurilské ostrovy – pozn. red.) Japonsku nemůže být ani řeči … A není to jen o tom, že se na ostrově může přes noc objevit americká protiraketová obrana …otázka je mnohem principiálnější . Mluvíme o bezpečnosti hranic Ruské federace v nejširším pojetí,” napsal Klincevič na Facebooku.

Abe navštíví Rusko tento měsíc. Přibližné datum je 21. ledna. Předchozí jednání japonského předsedy vlády a prezidenta Ruska se konalo 14. listopadu v Singapuru. Po setkání japonský premiér uvedl, že strany se dohodly na urychlení procesu vyjednávání o mírové smlouvě na základě sovětsko-japonské deklarace z roku 1956.

Toto prohlášení naznačilo ochotu stran uzavřít mírovou smlouvu, po níž se SSSR rozhodl převést ostrovy Habomai a Šikotan Japonsku. Dokument byl ratifikován oběma stranami, ale Japonsko ho odmítlo provést a trvalo na návratu čtyř ostrovů najednou – Kunašir, Iturup, Šikotan a Habomai jako podmínku pro uzavření mírové dohody.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru