Rusko varuje USA před vojenským zásahem ve Venezuele!

„Jsem znepokojen pokusy Spojených států o upevnění „protichavezovské” fronty ze států Latinské Ameriky. To je  alarmující trend,” zdůraznil Rjabkov novinářům.

Podle ruského diplomata dokonce i nejkritičtější vlády vůči Caracasu  v Latinské Americe vylučují jako možnou možnost vojenský zásah do záležitostí Venezuely.

“To je důležitý bod a opakujeme, že pokus o uchýlení se k vojenské síle pro to, co země vnímají jako krizovou situaci, by byl katastrofální vývoj. Varujeme před tímto typem „pokušení“ některé horké hlavy ve Washingtonu,“ zdůraznil.

Začátkem srpna loňského roku se odehrál pokus zavraždit prezidenta Venezuely Nicolase Madura během průvodu v Caracasu. Na pódium, kde byl, zamířilo několik dronů s výbušninami. Maduro  obvinil opozici a bývalého prezidenta Kolumbie Juana Manuela Santose, že organizoval pokus o atentát. Maduro také řekl, že si byl vědom přípravy spiknutí proti němu s podporou Spojených států. Dříve New York Times s odkazem na americké a venezuelské zdroje hlásil, že administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa diskutovala o plánech s venezuelskými povstaleckými důstojníky, aby svrhli Maduru.

Podle Madury se v Kolumbii poblíž hranice s Venezuelou připravuje skupina více než 730 žoldáků, kteří mohou kdykoli začít provokace: cílem jejich činnosti je neutralizovat několik vojenských základen ve Venezuele. Navíc kolumbijské úřady údajně dposkytly účastníkům tohoto plánu základnu leteckých sil na svém území.

(prvnizpravy.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru