Útok v Sýrii si vyžádal 18 obětí. Přihlásil se k němu IS

K incidentu, který byl zjevně namířen hlavně proti přítomným americkým vojákům, se přihlásil Islámský stát. Výbuch si vyžádal nejméně 18 mrtvých. Mezi oběťmi jsou i čtyři Američané. Podle vyjádření ministerstva zahynuli dva američtí vojáci, civilní zaměstnanec Pentagonu a zaměstnanec subdodavatele Pentagonu. Další tři američtí vojáci byli při atentátu zraněni. Útočník podle Islámského státu (IS) použil vestu s výbušninami, které odpálil před vojáky na místním trhu. Z prvních snímků je patrné, že výbuch nastal u jednoho obchodu v Manbidži. Budova má vyražená okna i dveře a celé okolí je silně poškozeno. Agentura Reuters s odvoláním na svědka z místa napsala, že atentátník cílil na restauraci, v níž byli američtí vojáci a místní povstalci, které podporují USA. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) bylo na místě patnáct mrtvých a asi dvě desítky zraněných.

Město leží nedaleko turecké hranice a hlídku zajišťuje místní vojenská rada. Několik zdrojů se shoduje, že na postu byli také Američané, kteří v Manbidži působí.

Středeční atentát se stal jen měsíc poté, co americký prezident Donald Trump bez časového harmonogramu oznámil, že americké vojáky ze Sýrie stáhne. Jako důvod uvedl, že IS je v Sýrii již poražen.

Svým oznámením si vysloužil kritiku od některých partnerů v koalici bojující proti IS i od amerických politiků. Kvůli nesouhlasu se stažením amerických jednotek rezignoval americký ministr obrany James Mattis.

(SCa, ceskoaktualne.cz, foto: AP)

Přejít nahoru