Další vypečená neziskovka: Kuchyně na barevné revoluce sídlí v Praze. Granty na školení aktivistů. Má Soros pomocníka či konkurenci? Za vším hledej Člověka v tísni. Ať žijí Norské fondy. Spolu proti suverénním státům

Tak jsme zase „slavní“. Jako Česká republika. Ve světě se o nás opět živě diskutuje, a přitom ČT a další tuzemská media mlčí, jako zařezaná! Navíc je pravděpodobné, že v tom hodlají i nadále pokračovat….

Ruská média Russia Today a Sputnik totiž v pátek zveřejnila informace o jednom velice zajímavém semináři. Odehrál se loni, v daleké Arménii. V Jerevanu. Nazýval se forum CampCamp 2018 a byl zaměřen na vyvolání barevné revoluce. Na metody, postupy, financování… zkrátka kuchařka převratu. Až potud nic překvapivého. Že se takovéto „spontánní akce“ organizují za peníze a ze zahraničí, došlo snad už i poslednímu Joudovi z Horní Lhoty.

Kupředu levá

Ovšem sponzor byl tentokrát zajímavý. To Jerevanské fórum bylo prý financované z Čech. Přes českou organizací Prague Civil Society Centre. A to je vám spolek k pohledání! Že jste o něm dosud neslyšeli? Není divu. Stránky má jen v angličtině, do veřejného prostoru prakticky nevstupuje a snaží se být nenápadný jako myška. Nebude proto od věci, podívat se mu na zoubek.

Není to klasická neziskovka. Jde o tzv. Nadační fond, IČO 04190815. Založili ho v roce 2015 naši staří známí Člověci v tísni, ve spolupráci s Norskou ambasádou, Institute of Public Affairs a Human Rights House Foundation (Oslo). Ostatně šéf Člověků, Šimon Pánek, je také dodnes ve vedení Prague Civil Society Centre.

Norové z velvyslanectví při té příležitosti hrdě vyhlásili: „Včera byla slavnostně zahájena činnost Prague Civil Society Centre (PCSC). Jedná se o nové centrum a nadační fond, jehož cílem je nabídnout podporu a projevit solidaritu občanské společnosti ve východní Evropě, Rusku a střední Asii s důrazem na dodržování lidských práv.“ O jaký typ solidarity jim jde, o kus dál ani moc neskrývají… „domníváme se, že občanská společnost je hlavním hnacím motorem sociálních změn a pokroku v celém regionu. Chceme, abychom naši podporou pomohli této změně tím, že občanským skupinám umožníme spojit se..“

Zase ten Šimon

Od té doby se spolek etabloval a jeho lidé působí v řadě postsovětských republik, ale i na teritoriu východní a střední Evropy. Co tam dělají, lze odhadnout z nabízených aktivit a stáží. Tak třeba takový Civic Starter je čtyřměsíční placený program pro studenty a absolventy se zájmem o lidská práva, kde mohou: „….získat pracovní zkušenosti v mezinárodní nevládní organizaci, hlouběji porozumět mezinárodním vztahům a občanské společnosti a budou mít příležitost pracovat na projektech, které urychlují sociální změny ve východní Evropě a Střední Asii…“

Dost mohou naznačit také inzeráty a náborové materiály. O jaký typ lidí a s jakým zaměřením mají zájem, to se podívejte sami. Letos hodlají vyškolit “aktivisty” z: Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Gruzie, Kyrgyzstánu, Kazachstánu, Moldavska, Ruska, Tádžikistánu, Turkmenistánu, Ukrajiny a Uzbekistánu. Akce by měly proběhnout v období únor – duben 2019. Program stáže trvá od jednoho do dvou měsíců. A důležitý dovětek: „Žadatelé jsou oprávněni podat žádost o grant ve výši 3.000 – 4.000 EUR na podporu stáže…“

Takže si to shrňme: Na našem území operuje mateřská organizace, základna a školicí centrum podivných skupin, které mají za úkol rozvracet cizí vzdálené země v zájmu, za peníze a na pokyn jiných vzdálených zemí. Centrum je, přinejmenším z části, financováno z ciziny. Velmi se v tom angažuje Norsko, země, jejíž platby do EU, Norské fondy, se staly jedním ze základních zdrojů financování těch nejškodlivějších entit z tzv. „neziskového sektoru“, určených k rozvracení řádu a společenského smíru v naší zemi.

A třešnička na závěr: jako z udělání, jako vždy, když se jedná o podivné rejdy a pikle tajných služeb, zahraničních zájmů a cizích ambasád, najdeme v centru dění Šimona Pánka s jeho Člověkem v tísni. Že by na těch pověstech, co se vyprávějí o přímém americkém řízení přece jen něco bylo?

(zdroj: protiproud.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru