Dobodal ženu aj nenarodené dieťa – za vraždu dieťaťa však obvinený nebude, vďaka novému potratovému zákonu v New Yorku

48-ročný obvinený Anthony Hobson svoju 35-ročnú partnerku Jennifer Irigoyenovú bodal do krku, brucha a trupu. Tehotná žena údajne kričala, „Má nôž. Chce zabiť dieťa!“ Hobson zabil aj ženu, aj dieťa.

Okamžite bol obvinený z oboch zločinov, avšak obvinenie pre zabitie dieťaťa bolo následne stiahnuté, pretože podľa nového potratového zákonu New Yorku, ktorý zlegalizoval potrat až do pôrodu, a ktorý podpísal starosta Andrew Cuomo, neplynie zo zabitia nenarodeného dieťaťa žiaden trest. Potrat bol vyňatý z trestného zákonníka a zaradený pod zákon o verejnom zdraví.

Členka senátu hlavného mesta Albany, Liz Kruegerová, ktorá bola tiež predkladateľkou návrhu potratového zákona, a jej kolegyňa zo senátu Anna Kaplanová zverejnili v článku pre Times Union, že nesúhlasia s interpretáciou zákona, ako ho vyložil žalobca z Queensu. Uvádzajú, že v zákone nie je nič, čo by zabránilo žalobcovi obviniť niekoho, ako je Hobson z trestného činu. Dodávajú, že Hobson môže byť obžalovaný z vraždy prvého stupňa, čo je dokonca výrazne prísnejší rozsudok, než predchádzajci „nezákonný potrat.“ Paradox. Akoby násilník, ktorý v tomto prípade bodal, nebol pre dieťa rovnakým vrahom ako lekár vysávajúci mu mozog počas potratu…

Kto má presvedčivejšie argumenty? Jediným riešením je jednoznačnosť, čo znamená, že je potrebné spísať nový zákon, ktorý bude tento problém reflektovať. Ľudia preto vyzývajú senátorku Annu Kruegerovú, aby s ostatnými zákonodarcami v oboch komorách pripravili legislatívu, ktorá by zavraždenie nenarodeného dieťaťa jasne označila ako trestný čin.

(zdroj: hlavnespravy.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru