Žlučníkové kameny jsou zticha, dokud nespustí zánět

Ke vzniku žlučníkových kamenů dochází při nerovnováze látek, ze kterých se skládá žluč. Ve žlučníku se každý den vytvoří zhruba půl litru žluči. Kromě vody v ní najdete žlučové kyseliny, žlučové barvivo bilirubin a cholesterol. A právě cholesterol se v případě, kdy se žluč výrazně zahušťuje, začne srážet do malých krystalků. Na krystalky žluči se následně vážou další látky, v důsledku čehož vznikají žlučníkové kameny, které se většinou nacházejí přímo ve žlučníku, ale i ve žlučových cestách. Jaké jsou příznaky, jak se drží žlučníková dieta, jak se dá spustit rozpouštění žlučníkových kamenů?

Rizikové faktory vzniku žlučníkových kamenů

obezita a nadměrné přejídání
cukrovka
těhotenství
proběhlá operace zažívacího traktu
drastická dieta
nesprávná životospráva
nadměrný stres
psychosomatické příčiny

Na žlučníkové kameny trpí mnohem častěji ženy než muži, protože vznik žlučníkových kamenů ovlivňuje ženský pohlavní hormon estrogen.

Jak poznáte, že máte žlučníkové kameny?
O tom, že máte ve žlučníku nebo žlučníkových cestách kameny, nemusíte dlouhá léta vědět. Toto onemocnění totiž nemá z 60 až 70 procent žádné příznaky. V tomto případě se můžete o žlučníkových kamenech dozvědět jenom tehdy, když podstoupíte například vyšetření či operaci kvůli jinému zdravotnímu problému.

Naopak druhá skupina lidí, která trpí velkými bolestmi, příznaky existence žlučníkových kamenů vnímá velmi zřetelně. A to zvlášť pokud dojde k uvolnění kamene a jeho následnému zaklínění ve žlučových cestách. V tom případě se jedná o žlučníkový záchvat, který lékaři ve většině případů léčí chirurgickou cestou.

Žlučníkový záchvat: Ostrá bolest trvající až 30 minut

Ke žlučníkovému záchvatu neboli žlučníkové kolice dochází náhle. Tento stav, mezi jehož příznaky patří bolest v pravém podžebří šířící se do zad, pod lopatkou nebo v pravém rameni, často vzniká bez jakéhokoliv varování. Tato bolest se projevuje nejpozději jednu hodinu po jídle a trvá zhruba 30 minut.

Žlučníková kolika – příznaky

náhlá a velmi intenzivní bolest pod pravým podžebřím postupující až k zádům či lopatce
pocit plnosti nebo nafouknutého břicha
nadýmání, říhání, škytání
zácpa
bledost, nadměrné pocení
zažloutlé oční bělmo
v těžších případech žlutá barva pokožky v důsledku hromadícího se žlučového barviva (bilirubinu) v těle

Když se žlučníkový záchvat protáhne na více než jednu hodinu, často dochází k zánětu vývodu žlučníku nebo k zánětu slinivky. V tomto případě nemocný zvrací, má třesavku a zvýšenou teplotu. Velmi důležitá je v tomto případě včasná první pomoc.

Při žlučníkovém záchvatu musí pacient vyhledat první pomoc v chirurgické ambulanci nebo na chirurgické pohotovosti, kde mu podají léky proti bolesti a na uvolnění spasmu svaloviny. Aby se předešlo dalšímu záchvatu, řešením je odstranění žlučníkových kamenů operační cestou, a to zpravidla laparoskopicky.

Prevence žlučníkové koliky: Důležitá je dieta
Nejlepší léčbou žlučníkové koliky je však její prevence. Pokud víte, že máte problémy se žlučníkem, nebo vám lékař diagnostikoval přítomnost kamenů ve žlučníku, najeďte v prvé řadě na žlučníkovou dietu.

Vyhýbejte se dráždivým kořeněným a tučným jídlům, které mohou žlučníkový záchvat vyvolat.
Jezte potraviny s vysokým obsahem vitamínů a vlákniny. Zvlášť důležitý je přírodní vitamin C, který snižuje riziko tvorby žlučníkových kamenů.
Denně vypijte alespoň dva litry vody.
Chanca piedra neboli drtič žlučníkových kamenů
Kromě žlučníkové diety můžete také přistoupit k rozpouštění žlučníkových kamenů přírodní cestou. Velmi účinná je v tomto směru peruánská bylina Chanca piedra, která v překladu znamená Drtič kamenů.

Tato bylina obsahuje účinné látky, které v různých fázích tvorby žlučových kamenů reagují tak, že snižují jejich shlukování, mění jejich strukturu a složení. Chanca piedra umí žlučníkové kameny také eliminovat nebo úplně zničit jejich fragmenty. Pokud chcete účinný přírodní lék na rozpouštění žlučníkových kamenů, je Chanca Piedra nejlepší volbou.

(zdroj: energiezivota.com, foto: Medical News Today)

 

Přejít nahoru