Albrightová: Putin vrátil Rusko zpět na světovou scénu

Během jednání bezpečnostního výboru Kongresu Albrightová oznámila, že by se chtěla omluvit Romneymu, protože se mýlila o schopnostech Ruska a o aspiracích ruského prezidenta Vladimira Putina v období po studené válce.

„Myslím, že jsme si mysleli, že po skončení studené války jsme to vyhráli …. Myslím, že zapomínáme, že jednáme s agentem KGB a myslím, že hrál velmi dobře, že je slabý, “řekla Albrightová o Putinovi,  „a já se dnes osobně omlouvám senátorovi Romneymu, protože si myslím, že jsme podceňovali to, co se děje v Rusku …. Putin Rusko vrátil zpět na scénu. ”

Když Romney kandidoval proti Baracku Obamovi v roce 2012, tak bývalý prezident zesměšnil Romneyovo hodnocení hrozby z Ruska během vysoce sledované debaty.

„Když se vás zeptali, jaká je největší geopolitická hrozba vůči Americe, řekl jste: ” Rusko. Ne Al-Kájda, řekl jste Rusko, ” řekl Obama Romneymu, „osmdesátá léta jsou pryč, studená válka skončila před dvaceti lety.”

Tato výměna byla obecně považována za porážku Romneyho. Nyní se však ale politici v bezpečnostním výboru shodli na tom, že Rusko je jedním z největších protivníků USA a demokratických hodnot.

„Rusko nejen vtrhne na své sousedy a otráví své podezřelé protivníky, ale také chce otrávit naši demokracii a sdělovací prostředky,” řekl Anders Fogh Rasmussen, bývalý generální tajemník NATO a bývalý předseda vlády Dánska, „Rusko je odpovědné za 80 procent desinformačních činností.”

Odborníci také poznamenali, že země jako Čína, Írán a Venezuela mají autoritativní vlády a že spojenci Spojených států, jako je Turecko, Maďarsko a Polsko, mají vůdce, kteří odstupují od demokratických hodnot a způsobí tak, že se země dostanou k autoritativnímu režimu.

Andrea Kendall-Taylorová, seniorka Centra pro novou americkou bezpečnost, uvedla, že vzestup autoritářství po celém světě je vážnou hrozbou pro národní bezpečnost Spojených států.

„Demokracie je demontována lídry, kteří přicházejí k moci prostřednictvím svobodných a spravedlivých voleb,” řekla Kendall-Taylorová. “Rusko a Čína se dlouho snažily podkopat demokracii. Vzestup Číny, zejména v kombinaci s prohlubujícím se vztahem k Rusku, podkopá demokracii.”

Předseda zpravodajské komise Adam Schiff na jednání řekl, že Rusko “úspěšně využilo náš otevřený politický dialog.” Americké zpravodajské agentury jednohlasně dospěly k závěru, že Rusko zasahovalo pomocí dezinformačních kampaní v prezidentských volbách v roce 2016 .

Podle komentátora L’Orient-Le Jour Ibrahima Tabeta z hodnot obsažených ve 14 bodech Wilsona (1918) i Marshallova plánu nezůstalo nic víc, než vzdálená vzpomínka. Vůdce „svobodného světa”, „nenahraditelný národ”, jak tvrdila Madeleine Albrightová, se dnes stal „hlavním viníkem globálních otřesů”, poukázal Thabet.

Agresivní zahraniční politika Donalda Trumpa, která uznává výhradně sílu, zostřila pocity odmítání této hegemonie po celém světě, míní odborník. Ve většině zemí světa stále hlasitěji znějí protestní hlasy proti politice, kterou Spojené státy prosazují v zájmu Izraele, zneužívají a selektivně uplatňují sankce proti režimům, které se odvážily postavit se proti Americe, rozpoutaly ekonomické války na snížení amerického obchodního deficitu, odstoupení USA od mezinárodních dohod a americkou „zlobu“ proti Rusku.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru