Merkelová

Jako kdyby se do Merkelové vtělil Putin nebo Joschka Fischer

Merkelová nepoužila nudné a těžkopádné fráze a její projev lze srovnat s projevy Vladimíra Putina v roce 2007 a Joschky Fischera v roce 2003. Merkelová mluvila o mezinárodních institucích, německé zahraniční politice, o Nord Stream-2  a vyzvala země k multilateralizmu.

Ve svém projevu na Mnichovské bezpečnostní konferenci Angela Merkelová odmítla obvyklé klišé, uvádí Süddeutsche Zeitung. Jak deník uvádí, všichni účastníci konference čekali na to, zda by “starý přítel” mohl přinést něco nového – a teď už znají odpověď.

Nejprve Merkelová uvedla, že nedokáže pochopit, proč jsou německé automobily v USA prohlášeny za hrozbu národní bezpečnost.

„Pokud tyto automobily vyrobené v Jižní Karolíně náhle ohrožují národní bezpečnost Spojených států, pak nás to děsí,” uvedla Angela Merkelová.

Německá kancléřka na konferenci mluvila přímo bez těžkopádných frází, což na takovýchto konferencích není obvyklé, v roce 2007 to byl Vladimir Putin, který „hodil rukavici Západu“ nebo před tím v roce 2003, kdy se bývalý německý ministr zahraničí Joschka Fisher dostal do sporu s americkým ministrem obrany Donaldem Rumsfeldem o americké invazi do Iráku.

Angela Merkelová si podle Süddeutsche Zeitung vzpomněla na své dřívější “bojovné chování”, které nejspíše vyplývá s ukončením její předsednické funkce v CDU. To potvrdilo i její zhodnocení migrační krize.

Merkelová zkritizovala vládnoucí strany: „Všechno došlo tak daleko, protože jsme tomuto problému nevěnovali dostatečnou pozornost.”

Dále se Angela Merkelová „opřela“ do mezinárodních institucí, s tím, že mezinárodní instituce vytvořené po druhé světové válce by měly být reformovány, ale k jejich likvidaci by nemělo dojít.

Kancléřka kritizovala avizované ukončení Smlouva o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF).  Jejími signatáři byly Spojené státy a Rusko, ale Smlouva také ovlivňuje bezpečnost Evropy. Nyní přestane existovat a Evropa “může jen pozorovat co se bude dít”. Merkelová vyzvala k uzavření nové smlouvy, která by zahrnovala také Čínu, na což auditorium reagovalo potleskem.

Poté Merkelová nevynechala ani kontroverzní otázky německé zahraniční politiky. Jak poznamenala kancléřka, je si vědoma toho, že Německo je kritizováno za to, že nezvyšuje rychleji  příspěvky do NATO. Podle plánu bude v roce 2024 příspěvek Německa činit 1,5% HDP: Podle mnohých je to nedostatečné, ale naopak podle Merkelové to je pro Německo významný pokrok.

Německo je spolehlivým spojencem a když už se tady mluví o Afghánistánu, tak mám prosbu, o budoucnosti mise musíme rozhodnout společně. Donald Trump přitom sám flirtuje se stažením vojáků z Afghánistánu i Sýrie.

Angela Merkelová také bránila Nord Stream-2, přes který poteče ruský plyn do Německa.

„Je správné a důležité, aby Evropa udržela kontrolu nad dodávkami zemního plynu a diverzifikací dodávek,“ vysvětlila svůj postoj Angela Merkelová.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v publiku reagoval, že  ruský plyn je ruský plyn a to bez ohledu jakým potrubím teče a připomněl, že Ukrajina má kapacitu na transport ruského plynu.

Na závěr svého projevu vyzvala Merkelová k multilateralismu a zdůraznila, že problémy se ještě lépe řeší společným úsilím. Po těchto slovech publikum tleskalo ve stoje.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru