Nad Merkellandem je klamný klid, ale uvnitř to kvasí a bublá

Německem se táhne hluboký příkop. Rozdělení podle dříve tradičních kritérií jako  je pravice-levice, východ-západ, progresivní-konzervativní… už nelze používat. Naopak střední třída, která pracuje a odvádí daně, stojí proti  politickým a mediálním elitám, protože je zklamaly.

Střední třída, to jsou lidé, kteří každé ráno chodí do práce a platí daně, založí rodinu, vychovávají děti a starají se o to, aby děti vyrůstaly v řádných podmínkách a přijímají odpovědnost za rodinu, za děti v naději, že pro ně a jejich děti bude lepší budoucnost díky jejich výkonu.

Občané očekávají od státu bezpečnost

Kromě toho, že platí daně a poplatky, a ne malé, na oplátku očekávají od státu, že bude vykonávat  svou roli a bude dodržovat sliby, že právní jistota a rovnost práva se vztahují na všechny; že infrastruktura a veřejné instituce, vzdělávání a správa řádně fungují; že peníze občanů jsou utraceny zodpovědně a šetrně a že každý může dosáhnout ve stáří na bohatství a bezpečnost.

Německý stát naplňuje tento slib stále častěji, ale často jen na papíře. Střední třída si toho dlouho nevšímala. Ti, kteří byli vyzváni, aby se podívali na svou budoucnost,  raději odvrátili oči a věřili, že by všechno mohlo dopadnout dobře.

Mezitím je selhání státu zřejmé. Veřejné finance se zhoršují a daňové příjmy se téměř zdvojnásobily za třináct let vlády Merkelové, zatímco příjem pro střední třídu znatelně pokulhává.

Politikům přerozdělování však nestačí. Říká se dokonce, že ministerstvo financí má dvojciferné miliardy přebytků, a pak najednou udělá ještě k tomu miliardový dluh. Na ideologické projekty na druhé straně vždy existují peníze, bez ohledu na to, zda jde o přechod na energii, elektronickou mobilitu, ukončení používání uhlí nebo nekontrolované miliony přistěhovalectví.

Přitom kvalita armády klesá. Vzdělávací systém je ideologicky přetížený, rozpadlý a snižován na zájem o migrační politiku. Železniční a silniční síť: tragédie. Komunikační a digitální infrastruktura: pouze průměrná, a to i přes digitalizaci. Úspory a důchodové nároky: znehodnocené eura a politika nulových úrokových sazeb.

Existují samozřejmě také ti, kteří ze všeho profitují: Globalizovaná elita v politice, médiích, obchodních a intelektuálních podnicích .  Můžete pracovat v UNO nebo v Bruselu, na německém ministerstvu nebo v redakci nebo v jedné z nesčetných nevládních organizací. Jsou vzájemně zaměnitelné a zůstávají navzájem.

Nemůžete prostě vtáhnout do privilegované oblasti, emigrovat nebo přesunout svou rodinu do zahraničí v případě, že blízkost k cizím lidem a daňová zátěž je nesnesitelná, nemůžete poslat do drahých soukromých škol své dítě, když se státní škola mění v ghetto, už nemáte čas najít nové zaměstnání nebo jiný byt v případě, že jsou posunuty finanční hranice kvůli importované nízké cenové konkurence…

Příkopy vznikají ve všech západních společnostech

Velké příkopy jsou mezi voliči Trumpa  a zbytkem USA, Macronem a žlutými vestami, voliči AFD a Merkelianern…

Střední třída táhne „vůz“, ale elita přitom opovrhuje jejich hodnotami a způsobem života. Pokud hledají jiný „politický domov“, tak je jim vyhrožováno nacistickým klubem. Příkop je jen hlubší.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru