Spiegel: Slova Merkelové vyvolávají paranoiu okolo „ruského vlivu”!

Je to způsobeno všeobecnou paranoií okolo „ruského vměšování”. Podle publikace slova kancléřky přispívají k tomu, že nástup jakéhokoli protestního hnutí bude připsán„ruskému vlivu”.

Ve svém projevu na Mnichovské bezpečnostní konferenci se zpravidla tak obezřetná Angela Merkelová dopustila chyby, napsal Der Spiegel. Nejprve promluvila o „hybridní válce” ze strany Ruska a hned poté dodala: „Nyní v Německu děti protestují proti změně klimatu. Samozřejmě, toto je velmi důležité téma. Je však těžké si představit, že se všechny německé děti najednou rozhodly protestovat bez jakéhokoli vnějšího zásahu.”

Nicméně, je snadné si to představit, pokud komunikujete s mladými lidmi zajímajícími se o politiku, odporuje publikace. Proč tedy má kancléřka takový podivný nápad? K pochopení Der Spiegel provedl malou historickou exkurzi a připomněl, jak se v Německu objevil výraz„lživý tisk”. Poprvé se objevil v roce 2014 během týdenních protestů, kterých se zúčastnili „esoterici, teoretici spiknutí a Občané Říše”. Démonizovali Spojené státy, NATO, „globální finanční elitu” a „lživý tisk”: podle jejich názoru jsou všechna německá média pod tajnou kontrolou a záměrně dezinformují obyvatelstvo. Termín „lživý tisk” byl také používán k obviňování německých médií publikací materiálů, které hanobily Rusko.

Nicméně, uvedl Der Spiegel, tyto protesty nemohly rozdělit společnost. Na konci roku 2014 se však začaly projevy hnutí PEGIDA, během něhož byl také používán termín „lživý tisk”, ale s jiným významem: německá média byla obviněna z „nadměrné vstřícnosti vůči islámu”. Jak časopis napsal, taková interpretace způsobila mnohem větší odezvu: podle vyhledávacích údajů Google počet dotazů na “lživý tisk” dramaticky vzrostl po první demonstraci PEGIDA.

To všechno, uvedl Der Spiegel, vysvětluje současnou paranoii v Berlíně: publikace zároveň uvádí, že je nemožné ztratit ostražitost vzhledem k tomu, že „v Moskvě s radostí pozorují protesty „žlutých vest” ve Francii a podobné trendy v Německu. Ale to neznamená, zdůraznil Der Spiegel, že všichni tito lidé jsou loutkami Ruska a jakýkoli protest je kvůli vlivu „ruské propagandy”.

Mladí aktivisté, kteří podporují nutnost ochrany životního prostředí, nemají za cíl rozdělit společnost – chtějí, aby vláda dosáhla svých vlastních cílů v oblasti klimatu,uvedl časopis. Merkelová ve svém prohlášení „přilila benzin do ohně” konspiračních teorií a nahrála do rukou Ruska, domnívá se Der Spiegel, protože pokud se opravdová protestní hnutí považují za důsledek vlivu „ruské propagandy”, pak ruská vláda dosáhla svého cíle.

Pokud bychom dovedli sémantiku německého časopisu do skvělého, závěrečného konce, museli by v Německu konstatovat, že německá vláda podlehla „ruské propagandě“ už dávno. A to zrušením atomu a uhlí v energetice země. Na to přece ruské plynárenství s ostrými zuby jen čeká, že!

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru