Turecký žadatel o azyl žádal o sociální dávky. Nedostal je, tak ubodal úředníka

Dožadoval se totiž vyplacení sociálních dávek, na které ale neměl nárok. Úředník Andreas G. mu je proto nechtěl vyplatit. Žadatel tedy z úřadu odešel. Zanedlouho se ale vrátil s kuchyňským nožem v ruce, kterým úředníka přímo v jeho kanceláři několikrát bodl. Případ se odehrál ve městě Dornbirn ve spolkové zemi Vorarlbersko. Podezřelý podle policie neprojevil po zadržení žádnou lítost. Jeho čin policie popsala jako chladnokrevnou vraždu. Úředník zraněním na místě podlehl.Policejní vyšetřování také odhalilo, že vrah měl kvůli své dosavadní rozsáhlé trestné činnosti od roku 2009 zákaz vstupu do země. Ten byl vydán bez časového omezení. Muž se ale podle svých vlastních slov do Rakouska vrátil začátkem letošního roku. Prý za pomoci pašeráků v nákladním autě.

Podle hejtmana spolkové země Vorarlbersko Markuse Wallnera úřady věděly, že Turek nesmí na území Rakouska pobývat, přesto přijaly v lednu jeho žádost o azyl a začaly ji zpracovávat. Odmítaly mu nicméně vyplácet sociální dávky.

Rakouský ministr vnitra z protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Herbert Kickl už několik týdnů požaduje přijetí zákona, který by usnadnil odebírání statusu uprchlíka a dalších forem mezinárodní ochrany těm migrantům, kteří se dopustí trestného činu. Bohužel i tato hrozná událost ukazuje nedostatky ve stávajícím mezinárodním azylovém systému, které budeme pečlivě analyzovat,“ uvedl Kickl.

Útočník a jeho oběť se přitom znali z dřívějška. Právě pracovník sociálního odboru vymohl v roce 2009 pro tureckého občana vydání zákazu k pobytu v schengenském prostoru, informovala APA. Turek Rakousko opustil v roce 2010, letos se ale zřejmě pomocí pašeráků lidí dostal zpět.

(SCa, ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru