Arcibiskup Philipp Barbarin odsouzen. Za zneužívání dětí dostal jenom půl roku podmíněně

Naposledy v Austrálii se porota místního soudu shodla na tom, že australský kardinál George Pell, dříve označovaný jako třetí nejvyšší muž Vatikánu, zneužil dva chlapce. Pellovi, který veškerá obvinění popírá, hrozí až 50 let vězení. Ve Vatikánu se koncem února konal bezprecedentní summit věnovaný ochraně nezletilých. Obhájci obětí sexuálního zneužívání ale po jeho skončení uvedli, že je výsledky čtyřdenní schůzky zklamaly. Papež František podle nich jen zopakoval staré sliby, aniž nabídl nějaká konkrétní opatření.
No jak se říká, boží mlýny melou pomalu, ale dále. A tak soud v Lyonu ve čtvrtek odsoudil arcibiskupa Philippa Barbarina za zatajování sexuálního zneužívání nezletilých jinými duchovními. Barbarin dostal podmíněný trest šest měsíců vězení. Arcibiskupovi právníci vzápětí oznámili, že se proti soudnímu rozhodnutí odvolají. Verdikt je podle agentury AP překvapivý, protože se všeobecně očekával zprošťující rozsudek. Sám Barbarin ve čtvrtek do jednací síně nedorazil. „Nevím, čím jsem se měl provinit,“ uvedl kardinál při zahájení procesu letos v lednu.Barbarin čelil obvinění, že úřadům mezi červencem 2014 a červnem následujícího roku nenahlásil informace o zneužívání chlapců knězem Bernardem Preynatem v 80. a 90. letech minulého století. V případu bylo souzeno dalších pět lidí z jeho diecéze. Všechny byly osvobozeny, napsala agentura Reuters.

Preynat už dříve uvedl, že Barbarin a další církevní činitelé ho roky kryli. Ke zneužívání se přiznal a bude souzen později. Obvinění proti Preynatovi se na veřejnosti objevila až v roce 2015. Státní zastupitelství tehdy vyslýchalo i arcibiskupa Barbarina, ale po šesti měsících jeho stíhání ukončilo. Oběti zneužívání poté využily zvláštního mechanismu francouzské justice a obrátily se přímo na trestní tribunál s cílem domoci se procesu.

Sama prokuratura ale krátce po začátku procesu sdělila, že nepožaduje trest pro Barbarina a další. Toto stanovisko zdůvodnila promlčením údajného protiprávního jednání, které prý navíc nebylo prokázáno.

Barbarinovi advokáti uvedli, že se proti čtvrtečnímu rozsudku odvolají. „Pro soud bylo těžké odolat takovému tlaku,“ uvedl jeden z nich Jean-Félix Luciani. Naproti tomu představitel sdružení obětí sexuálního zneužívání La Parole libérée verdikt uvítal jako „velké vítězství“. Rozsudek je podle něj znamením, že oběti sexuálního zneužívání budou vyslyšeny.

(SCa, ceskoaktualne.cz, foto: Wikipedia)

Přejít nahoru