Tomáš Halík se dopustil antisemitského vyjádření. Co na to naši klausobijci?

Ačkoli nejsem věřící, cítím se výroky pana Halíka hluboce pobouřen. Jeho urážlivé přirovnání se jistě dotýká také české židovské populace, protože je z něj jasně “cítit” antisemitismus. Tomáš Halík tímto přirovnáním fakticky zpochybňuje utrpení milionů Židů, kteří za hitlerovského Německy skončili svůj život v koncentračních táborech.

Holokaust byla chladnokrevně plánovaná genocida, jejímž cílem bylo vyhladit v Evropě židovskou populaci. Zatímco zneužívání děti v církvi se týká ojedinělých případů a nikdy se nedělo “programově” a se souhlasem biskupů, kardinálů či snad dokonce samotného papeže.

Snaha zviditelnit se v médiích dohnala pana Halíka k otevřenému antisemitskému vyjádření, které bychom v 21. století rozhodně neměli tolerovat. Bohužel nečekám, že budou jindy tak mravokárná média tomuto neakceptovatelnému výroku věnovat pozornost.

Obracím se proto prostřednictvím tohoto otevřeného dopisu přímo na Vás, pane kardinále, a věřím, že jako nejvyšší autorita české katolické církve budete mít dostatečnou podporu ze strany svých kolegů ke sjednání nápravy.

S pozdravem a přáním všeho dobrého

Josef Provazník

(zdroj: eportal.cz, foto: archiv, rozhovor ZDE)

Přejít nahoru