Sergej Šojgu předal Bašáru Asadu nótu Putina

Návštěva ruského ministra Sýrie proběhla na základě rozkazu ruského lídra.

Uvádí se, že během jednání byly projednány otázky boje proti mezinárodnímu terorismu v Sýrii, různé aspekty zajištění bezpečnosti v blízkovýchodním regionu a regulace po ukončení konfliktu.

Navíc se Sergej Šojgu a Asad dotkli tématu dalšího rozšíření možností na dobrovolný návrat uprchlíků a dočasně přemístěných osob na místa svého původního pobytu v Sýrii a také poskytnutí humanitární pomoci syrskému národu.

Ruský ministr obrany poznamenal, že s přispěním Ruska se arabské republice podařilo dosáhnout ukončení libovůle ze strany teroristických skupin a také zastavit jejich šíření. Šojgu zdůraznil, že společným úsilím se podařilo stát zachránit.

Zároveň se západní státy podle ministra snaží minimalizovat jakékoliv pozitivní změny v republice a vytváří nové překážky. Bašár Asad ze své strany reagoval, že společná činnost Ruska a Sýrie a vysoká úroveň koordinace obou zemí byla jedním z rozhodujících faktorů odolnosti Sýrie před hrozbou terorismu.

Podle prohlášení tiskového oddělení syrského prezidenta také dodal, že řada zemí proti terorismu bojuje pouze slovy, ve skutečnosti ho podporují a zajišťují radikálům obranu, což nakonec vede k šíření terorismu.

Ozbrojený konflikt v Sýrii trvá od roku 2011. Na konci roku 2017 bylo informováno o vítězství nad v RF zakázanou skupinou Islámský stát v Sýrii a Iráku. V jednotlivých oblastech Syrské arabské republiky pokračují čistky od teroristů. V současné chvíli je prvořadá politická regulace, obnovení Sýrie a také návrat uprchlíků.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Národné Noviny)

Přejít nahoru