Co zvítězí? Macronův centralismus EU nebo Evropa národů?

Přiznejme si to: Emmanuel Macron chce přesně opak toho, co kdysi chtěl Charles de Gaulle. V době Charlese de Gaulla, který prosazoval “Grande národ” by bylo nemyslitelné, aby se podřdil bruselské byrokracii, která by určovala osud Francie. De Gaulle chtěl svobodnou vlast v Evropě. Stalo se naopak.

Charles de Gaulle byl vlastenec. Emmanuel Macron není vlastenec. Pro Macrona jsou všichni Evropané jeden a tentýž člověk. Nejsou žádní Francouzi, žádní Němci, žádní Dánové, všichni jsou jen Evropané. Evropa je budoucností a EU je projevem Evropy.

Emmanuel Macron svou ideu v posledních týdnech opakovaně šířil v médiích: chce bránit EU proti nepřátelům Evropy. A kde vidí nepřátele EU?  Kritici  „Macronovy Evropy“ získávají hlasy nejen v Itálii, Německu, Rakousku, Maďarsku a Polsku, ale také ve Francii ve straně “Národní sdružení” (dříve Národní fronta) a tato strana by mohla po nepokojích v průběhu posledních měsíců vyhrát ve Francii evropské volby. Samotný Macron se svou stranou En Marche může v nadcházejících všeobecných volbách do EU čelit kruté a trapné prohře  pokud se nestane zázrak.

Macron chce podřídit ekonomiku kurzu EU a potrestat země, které jsou proti strategickým zájmům EU. Zní to jako cenzura, zákaz a vedení ekonomiky ze strany institucí EU.

Macron chce centralizovanou politiku EU v oblasti změny klimatu (zaměřenou na změnu klimatu a snížení emisí CO2), migrační politiku EU (kde Brusel řídí migrační toky v rámci Evropy), armádu EU a německo-francouzský rozpočet, rozpočet eurozóny a pojištění v nezaměstnanosti v EU.

Macron chce také kontrolu nad internetem v rámci celé EU, takže kritici EU nešíří žádné údajné falešné zprávy nebo nenávistné projevy proti EU. Bez ohledu na to, co Macron navrhne, je možné to vždy rozdělit na pravidlo „více pro EU“.

Kvůli Macronovým nápadům se musí Charles de Gaulle otáčet v hrobě.

 

Mimochodem, již v roce 2017 Macron vyzval k založení nové nadace EU s rozpočtem eurozóny pro azylanty. Nejedná se tedy o nové nápady, které se v posledních týdnech masivně šířily. Centralizace Evropy v rámci EU je jeho posláním nebo posláním, které musí splnit.

Volby do Evropského parlamentu ukáží, zda Francouzi a Evropané chtějí sledovat Macronovu cestu jako celek. Ankety naznačují ale něco jiného.

Nelze vyloučit, že pro Francii, která je sama ve finančních potížích,  pouze společná ekonomika EU může pomoci s veřejným dluhem a finančními problémy v celé Evropě. Byla by to mezinárodní komunitizace finančních problémů Francie.

Nebo tlak, který Macron vyvíjí k prosazení centralismu, se dá vysvětlit něčím jiným?

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru