Merkelová

Západ má strach ze Zelenského, Merkelová volala Porošenkovi

Kancléřka poblahopřála prezidentu Porošenkovi k jeho postupu do druhého kola prezidentských voleb. Petro Porošenko informoval Angelu Merkelovou o průběhu voleb.

Merkelová a Porošenko také spolu diskutovali o situaci v Donbasu a na Krymu, jakož i o plnění Minských dohod a možné mise OSN na východní Ukrajině. Také si vyměnili názory na osud 24 ukrajinských námořníků, kteří byli zatčeni při překročení ruských hranic 25.listopadu 2018 v Kerčském průlivu a od té doby jsou ve vazbě v Rusku.

Ukrajinská ústřední volební komise zpracovala více než 90% protokolů, vedení v prezidentských volbách si udržuje showman Vladimír Zelenskij.

Zelenskij zatím získal 30,26% hlasů, současný prezident Petro Porošenko je na druhém místě – 15,98% hlasů a Julia Tymošenková je na třetím místě s 13,36% hlasů.

 

Západní média jsou plná titulků: „Toto není vtip: komik vyhrál první kolo voleb”, „Stále se může stát cokoliv”

Komik vítězí, ale na Ukrajině se může stát cokoliv, píše Gazeta Wyborcza. Článek nevylučuje ani pokusy shromáždit lidi na příští Majdan po druhém kole 21. dubna a obecně předpovídá dlouhou dobu nejistoty pro Ukrajinu.

Většina médií v předpovědích pro druhé kolo jsou jednomyslné: Zelenskému se doporučuje, aby neodpočíval.

„K poražení Porošenka bude pravděpodobně muset Zelenskij  ukázat více odvahy, více spolupracovat s novináři nebo souhlasit s přímými debatami,“ píše italské Politico.

“Komik, který nemá žádnou politickou zkušenost, může učinit krok vpřed, aby se nakonec stal příštím prezidentem země,” píše britský Guardian.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

 

Přejít nahoru