Víte, jak se u nás vykrádají domy a byty?

Ačkoli počet vloupání do domů a bytů stabilně klesá od roku 2013, jen za leden 2019 eviduje policie bezmála 2000 vloupání. Z loňských statistik dále vychází, že obětí vloupání se v daném roce stala každá 125 domácnost na našem území.

 

Inspirace: Snažte se lupičům jejich práci co nejvíce ztížit. Inspirujte se 3 základními pravidly, jak ochránit dům před zloději a předejděte problémům dřív, než nastanou.

Kde se v ČR vykrádá nejvíce?

V absolutních počtech krádeží vloupáním dlouhodobě vede hlavní město Praha. V roce 2018 tam policisté řešili 8 115  vloupání, v průměru posledních dvanácti let pak přes 9 600 vloupání ročně. Na druhém místě je v tomto ohledu Středočeský kraj.

Tip: Pro odrazení méně odhodlaných zlodějů může postačit i montáž LED reflektorů s PIR pohybovým čidlem u přístupových cest k domu. Náhlé rozsvícení přitahuje pozornost, která lupiči ztíží nenápadné vniknutí do domu.

Co se týče krádeží vloupáním, je dlouhodobě nejbezpečnější Vysočina, Pardubický a Zlínský kraj.

Jaká je úspěšnost odhalení pachatelů?

Objasněnost vloupání do domácností není bohužel velká. Průměrně se pohybuje kolem 20% přičemž ještě o něco nižší je v hlavním městě, kde se dlouhodobě pohybuje kolem 18%. Výrazné úspěchy zaznamenávají v posledních letech policisté v Královéhradeckém kraji, kde se podaří odhalit až třetinu trestných činů vloupání.

Kudy chodí zloději do bytů a domů?

Z průzkumů vychází, že více než 80% zlodějů vniklo do vytipovaného objektu oknem, či vstupními dveřmi. Pouze malá část využila garáž, sklep, případně střechu. zajištění oken a dveří je tedy pro bezpečnost domácnosti naprosto zásadní.

Tip: Riziko vykradení rodinného domu či bytu snižují i o více než 90 % nainstalované zabezpečovací systémy. Ty nejlevnější si přitom zvládnete snadno nainstalovat i sami.

Největší překážku pro zloděje tvoří bezpečnostní dveře, alarmy a bezpečnostní skla v oknech. Skoro polovinu pachatelů by odradila přítomnost psa, naopak s přítomností sousedů si starosti prakticky vůbec nedělají.

Jaké napáchají zloději škody?

Škody z krádeží vloupáním se pohybují v řádech miliard korun ročně. Nejvyšší byly v roce 2002, kdy přesáhly v celé České republice 3,1 miliardy korun. Oproti tomu v roce 2018 už celkové škody činily “pouze” 1,1 miliardy korun.

První pomoc: V případě, že vás vykradli, neztrácejte čas a snažte se minimalizovat následky loupeže. Postupujte podle těchto 5 kroků pro případ vykradení domácnosti.

Jaké používají metody vloupání?

V tomto ohledu nejsou zloději příliš sofistikovaní. Tři čtvrtiny vykradení je způsobeno za použití hrubé síly, tedy objekty se zabezpečenými okny a vchodovými dveřmi se prakticky nevykrádají. Většina vloupání stále ještě probíhá za pomoci páčidla, vrtačky a kladiva. Dveře bez bezpečnostních prvků jim neodolají.

Zloději se nezaleknou ani vaší přítomnosti. Celých 15% vloupání do domácností v minulém roce bylo uskutečněno za přítomnosti, nejčastěji spících, obyvatel.

Tip: Pátrání po zkušených lupičích je mnohdy bezvýsledné. Jděte proto policii naproti a nabídněte jim záznam celého průběhu krádeže včetně podoby pachatelů na stříbrném podnose. Moderní bezpečnostní kamery se vyrábějí i velmi malé, a je tak velmi těžké je odhalit.

Desatero PČR jak předejít vykradení

Prázdné byty a domy si o vykradení často doslova říkají. Abyste se jejich návštěvě vyhnuli, přinášíme několik užitečných rad přímo od PČR, které vám pomohou riziko vykradení domu či bytu snížit.

Vstupní dveře musí mít alespoň 3. bezpečnostní třídu.

Dbejte na dobré zabezpečení všech oken.

V  bytových domech dodržujte zamykání všech společných prostor.

Nikomu nedávejte informace o svém majetku.

Do bytu pouštějte co nejmenší počet cizích lidí.

než někoho pustíte do objektu, nechte si předložit průkaz.

Kombinujte mechanické zabezpečení s elektronickým.

Nezapomínejte na kvalitní pojistnou smlouvu.

Všechny cennosti dobře uschovejte a mějte od nich dokumentaci.

Udržujte dobré sousedské vztahy, soused je nejlepším hlídačem.
V dnešní elektronické době je nutné připomenout, že hrozbou se stávají také sociální sítě. Již delší dobu totiž slouží jako cenný zdroj informací pro bytové zloděje. Proto pokud nechcete na svůj prázdný byt či dům zbytečně upozorňovat, nesdělujte zde zprávy o termínu své dovolené. A pochopitelně to platí i pro vaše děti.

(foto: Pixabay, PR)

Přejít nahoru