Úděsné, tohle říkat! Zeman v ČT srazil Čaputovou, Halíka i Schwarzenberga

Úvodem Zeman hodnotil 15. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. „Já vám řeknu jedno číslo. To číslo je 750 miliard korun, a to je čistý zisk našeho vstupu do Evropské unie. Já vím, že mě teď někteří budou kritizovat, že podceňuji takové věci, jako je svoboda cestování. Nepodceňuji, ale 750 miliard korun může znamenat celou řadu investičních projektů v České republice,“ poznamenal.

„Je tady jev, kterému se říká kofinancování, kdy k té evropské dotaci musíte přidat nějaké procento z národních zdrojů. A to je něco, co zabraňuje plýtvání a vyhazování peněz za nesmyslné projekty. Jako nesmyslné projekty se často uváděly rozhledny v údolí. Bohužel, ale to už není vina Evropské unie, že ne vždy dokážeme ty prostředky efektivně využít,“ dodal Zeman, jenž trvá dál na větší integraci. „Nebezpečí islámského terorismu je stále aktivní, takže evropského ministra obrany nepochybně potřebujeme,“ podotkl k tomu Zeman a obhajoval i post evropského ministra financí.

„S hrůzou bych ale přijal, kdyby někdo navrhoval evropského ministra kultury. Kultura je svébytný fenomén, který je zakotvený v národních kulturách. Nechť se ty kultury vzájemně obohacují, ale ať nad sebou nemají žádného ministra,“ zdůraznil. „Většina členských zemí Evropské unie by velmi uvítala, kdyby jejich firmy neodcházely do daňových rájů na území Evropské unie,“ zmínil pak Zeman, že toto by byl úkol pro evropského ministra financí.

„Evropská komise boj proti daňovým rájům slibuje řadu let a bohužel vůbec nic nedokázala,“ sdělil.

Brexit pak byl podle Zemana způsoben chybami Evropské unie. „Byl způsoben eurohujerstvím, kdy jsme nebyli k EU dostatečně kritičtí. Potřebujeme menší a efektivnější Evropskou unii, a když Andrej Kiska kdysi říkal, že Evropská unie je skvělý projekt, vždycky jsem mu dodával, že má špatné projektanty,“ zmínil Zeman. Podle jeho slov nyní hodně záleží na výsledku evropských voleb.

Brexit je podle jeho slov organizovaný chaos. „Nikdo neví, co dělat, a tak se předstírá aktivita,“ poznamenal. „Považuji brexit za neštěstí pro obě strany. Jak pro Evropskou unii, tak pro Velkou Británii, ale na druhou stranu jsem stoupenec referenda a tady nemohu říkat: Když jedno referendum nevyšlo, pojďme se pustit do druhého,“ dodal. Reálně se podle něj rozhodujeme mezi měkkým a tvrdým brexitem. „Schvalme tuto smlouvu, když se tam objeví nějaké problémy, jako je třeba irská pojistka, tak se dají v průběhu let určitě opravit. Schvalme tuto smlouvu a jděme od toho. Ti Britové se naprosto zesměšňují, paní premiérka Mayová nebyla na poslední Evropské radě schopná odpovědět na jedinou otázku. Tak ať to trápení skončí,“ sdělil Zeman, jenž věří, že celá věc skončí dohodou.

Bude tady podle Zemana Evropská unie za patnáct let? „Jsem bytostný optimista, tak nejenže bude, ale bude alespoň mírně reformována, aby se odstranily nejhorší byrokratické zhůvěřilosti, které dnes Evropská unie má,“ zmínil Zeman.

Zeman pak pohovořil i o svých cestách do krajů, kdy se podle svých slov snaží věnovat občanům. „Zabývám se také ekonomickou diplomacií,“ rozhovořil se Zeman například o Číně či o Izraeli. „Je dobré, aby s těmito zeměmi jako technologickými velmocemi Česká republika pracovala,“ řekl.

Své pak Zeman řekl i k sociální demokracii, kterou bude volit v evropských volbách. On sám by to však pateticky smířením nenazýval. „Sociální demokracie se ničila sama,“ sdělil také Zeman.

Následovala i slova o šetření a o obavách z umělé krize. „Čemu říkáte umělá krize? Krize buď je, nebo není. Umělá krize je protimluv. Máte-li tím na mysli ochabnutí ekonomického růstu, to už dnes existuje,“ poznamenal mimo jiné s poukázáním na Německo. „Pokud ministryně financí zastává názor, že máme šetřit, tak to už jsme měli dávno. Každý rok vyhazujeme padesát miliard korun ročně dotacemi na solární a jiné obnovitelné zdroje, že je tady mnoho státních úředníků a že kromě toho, což je dost zvláštní, investujeme do počítačových systémů tak neefektivně, že tyto systémy jsou předražené, pomalé. Toto všechno je plýtvání,“ poznamenal. A nechyběla ani jeho rázná slova k Senátu, proti němuž vystupuje dlouhodobě.

Závěrem pak přišla řeč na naše sousedy. „Chápu, že nejenom Slováci mají rádi nepolitiky na politických funkcích. Ale bavíme-li se o funkci prezidenta, měl byste pro ni mít určitou průpravu. A ta lehkomyslnost, kdy se říká, že ten či ona si vezmou poradce a oni jí budou radit, je až úděsná a většinou se to nevyplácí. Zatímco pan Schwarzenberg a pan Halík podpořili paní Čaputovou, já jsem z toho důvodu podpořil Maroše Šefčoviče,“ sdělil k  prezidentským volbám na Slovensku Zeman.

(zdroj: parlamentnilisty.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru