Macron se snaží prezentovat jako obránce Evropy

Do evropských voleb zbývají necelé dva měsíce a Macronův cíl  je jasný: Přesvědčit voliče, že hájí EU, že je bude chránit ….

Pro francouzského prezdenta je to boj o Evropu, ukazuje „schopnost chránit naše zájmy a naše hodnoty“ a odpor vůči obchodním jednáním s USA je ideálním argumentem při obraně tohoto konceptu – „silný obhájce EU“ je proti Trumpově Americe. Pro Macrona je tato demarše také příležitostí připomenout, že „Francie je proti zahájení jakýchkoli obchodních jednání se zemí mimo Pařížskou smlouvu o klimatu“, s přihlédnutím k významu úlohy, kterou hrají otázky životního prostředí v nadcházejících volbách.

Zároveň podle Macrona, který tvrdí, že je „eurofilem“, ale nikoli „eurofanátem“, „není nic horšího než radovat se v Evropské unii v její současné podobě“. “Vždycky říkal:” Chci změnit Evropu, protože v to věřím. ” Je přesvědčen, že status quo nemůže trvat dlouho. Není nic horšího, než ukončit zasedání Evropské rady tiskovými konferencemi, kde každý předstírá, že je vše v pořádku, “říkají poradci francouzského prezidenta.

Podobné úvahy stojí za silnými prohlášeními Macrona o problematice Brexitu. V Paříži se v následujícím duchu mluví o vystoupení Spojeného království z EU: „Nemůžeme být zvyklí na svolávání schůzek k přípravě schůzek, na kterých nebude učiněno žádné rozhodnutí. Nechceme, aby to trvalo dva roky. “ Cílem Macrona je tedy objevit se jako bojovník za změnu, i když nevede ke zjevnému efektu.

I když se Elysejský palác stále chlubí silou francouzsko-německého páru, nebo se ujišťuje z úspěchu Macronova otevřeného dopisu Evropanům v zemích Beneluxu, Španělska a Švédska, ve skutečnosti v rámci Evropské unie je francouzský prezident častěji izolován.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru