Resett: Chyba s Ukrajinou ohrožuje Západ „aliancí medvěda a draka“!

Koneckonců, vždyť ruský medvěd zahnaný do kouta může vstoupit do aliance s čínským drakem. Západ má však stále šanci položit základy nové transatlantické bezpečnostní politiky, která bude vyhovovat všem, včetně Ruska, uvedl autor materiálu.

Nyní, když je Donald Trump očištěn z obvinění ze spiknutí s Moskvou, má velkou příležitost položit základy nové transatlantické bezpečnostní politiky, která bude zahrnovat Rusko. Jak Resett napsal, s ohledem na četné hrozby, kterým čelí Západ v 21. století, by se svět měl zaměřit na skutečné strategické úkoly, a proto je čas začít realistickou zahraniční politiku smíšenou s pragmatikou.

Jak pokračoval autor článku, linie zahraniční politiky, které se Západ držel po skončení studené války, ho učinilo slabým a zranitelným vůči strategickým soupeřům, proto by budoucí rozhodnutí měla být založena na reálné politice a geostrategii.

Největší geopolitická chybou, kterou se Západ podařilo v 21. století udělat, byla a je snaha o začlenění Ukrajiny do západních politických institucí, přičemž nebere v úvahu ruský názor. Z geopolitického hlediska je pro Rusko naprosto nemyslitelné přenést Ukrajinu do rukou cizích mocností. Tím, že Rusko opustí tuto část východní Evropy, otevře své jihozápadní křídlo a ztratí své přirozené hraniční bariéry. Tento region se tak stane velmi zranitelným vůči všem nepřátelským silám, které se usadily na Ukrajině a mohou způsobit škody Rusku.

„Z geostrategického hlediska není přenesení již omezených zdrojů na zastavení Ruska, které je i tak již v úpadku, nejen nesmyslné, ale také upřímně kontraproduktivní. Izolaci medvěda na východě a jeho zahnání do kouta, budeme jen tlačit, aby hledal partnery na jiných místech – například v Číně,“ poznamenal autor.

Přiznal, že „aliance medvěda a draka“ se již pro Západ stala skutečnou geopolitickou noční můrou.

Ekonomiky Ruska a Číny se dokonale doplňují a v tandemu se stanou skutečně impozantním soupeřem pro Západ. Ačkoli vážné rozpory stále stojí v cestě takové alianci, Západ musí přestat tlačit ruského medvěda do náruče čínského draka.

„Prozkoumáme nový formát bezpečnostní politiky, který bude fungovat pro všechny – včetně Ruska. Nikdo neříká, že to bude snadné, ale nějak musíte začít. Tento krok je na prezidentovi Trumpovi,“ uzavřel autor norského vydání.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru