Zneužití dětí v Německu začíná často ve velmi útlém věku

Vyplývá to alespoň ze zhruba 1150 svědectví obětí, kterými se dosud zabývala nezávislá německá komise pro problematiku zneužívání dětí.
Od jejího zřízení v roce 2016 do poloviny letošního ledna se na komisi obrátilo 1690 lidí, v drtivé většině ženských obětí sexuálního zneužívání. Přibližně polovinu z nich – 857 – komise vyslechla, dalších 292 jí popsalo své zkušenosti v písemných zprávách.

Z vyhodnocení výpovědí obětí vyplynulo, že 56 procent z nich zažilo zneužívání uvnitř rodiny, 17 procent v rámci instituce, jako je škola, sportovní klub nebo církevní zařízení, a 12 procent ze strany známého nebo známé.

Analýza také ukázala, že sexuální zneužívání začíná často ve velmi nízkém věku. Ve 22 procentech případů tomu bylo ve věku do tří let a v dalších 26 procentech ve věku od čtyř do šesti let.

Mezi sedmi a devíti roky věku postižených začalo zneužívání v 15 procentech případů a v dalších 14 procentech ve věku od deseti do 12 let. Ve zbylých případech byly oběti na začátku sexuálního zneužívání starší nebo svůj věk neuvedly.

Komise, která představila výsledky své práce v Berlíně, nabízí shrnutí případů, které se týkají i bývalého západního a východního Německa. Pokračovat v činnosti bude až do roku 2023. Již nyní ale předložila i řadu doporučení.

Člen komise Peer Briken za to hlavní považuje, aby se začaly měnit postoje společnosti, která musí být k tématu mnohem citlivější. „Otázka nemá znít: Proč řada obětí o zneužívání mluví s takovým časovým zpožděním? Otázka musí znít: Proč lidé v okolí obětí tak často a tak dlouho mlčí?“ uvedla šéfka komise Sabine Andresenová.

(SCa, ceskoaktualne.cz, Foto: Her.ie)

Přejít nahoru