Senzace: 7,7 procenta uprchlíků v Německu by mohlo pracovat…

Muži uprchlíci si mohou najít práci snadněji než ženy uprchlice. To potvrzují i nejnovější údaje Spolkové agentury práce. Pravděpodobnost zaměstnání v následujícím měsíci podle agentury činila 7,7% pro nezaměstnané uprchlíky z hlavních zemí původu (celkem 118 000) v dubnu.

To je více než dvojnásobek v dubnu 2017. Pracovní příležitost je téměř stejně vysoká jako u nezaměstnaných Němců (8,4%).

Tato čísla nic neříkají. Protože otázka, kolik uprchlíků skutečně dostane práci, není zodpovězena. A údajně 7,7 procenta naopak potvrzuje, že 92,3 procenta uprchlíků nemá v příštím měsíci šanci získat práci. A jak víte, že existuje pouze 118 000 nezaměstnaných uprchlíků? A co další stovky tisíc lidí, kteří zde žijí “déle”?

Věci jsou ještě horší pro ženy, které uprchly. V dubnu měla výhled na pracovní místo pouze 1,4 procenta.

To je o 0,6 procentního bodu více než před dvěma lety a výrazně méně než u nezaměstnaných německých žen (8,1%).

Studie Institutu pro výzkum zaměstnanosti uvádí důvody: Ženy uprchlice (zejména s dětmi) mají horší jazykové znalosti než muži a je méně pravděpodobné, že navštěvují jazykové kurzy, v neposlední řadě kvůli nedostatku času kvůli péči o děti.

Komisařka pro integraci spolkové vlády Annette Widmann-Mauzová (CDU) prohlásila, že „právě ženy s malými dětmi se příliš často dostávají při pohovorech kvůli pracovní místům do problémů vzhledem k jazykové nedostatečnosti.“

Často je jim odepřen přístup ke kurzům, protože nejsou považovány za „perspektivní pro trh práce“. „Proto migrační balíček nyní vyžaduje právní zlepšení,” požaduje Widmann-Mauzová.

Dokonce jen humbukem je, že mnoho ženských uprchlíků z islámských zemí nesmí pracovat vůbec. Z domova může.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru