FBI mala vydierať Martina Luthera Kinga nahrávkou, na ktorej sa smeje znásilnenej žene

Ako americký baptistický reverend, ktorý vstúpil do popredia v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch minulého storočia, bol roky sledovaný a odpočúvaný šéfovom spravodajstva J. Edgarom Hooverovom, ktorý veril, že má väzby na komunistickú stranu.

Podrobnosti tajných nahrávok odhalil životopisec David Garrow, ktorý vysvetlil, že objavil súbory, ktoré mali byť odhalené až v roku 2027.

Autor tvrdí, že King, ktorý mal 39 rokov, keď bol zavraždený 4. apríla 1968, strávil 12 rokov, takmer tretinu svojho života, pod drobnohľadom FBI.

Cieľom tajného dohľadu bolo podkopať vplyv aktivistu za práva černochov, pretože sa Hoover obával, že by jeho ľudové hnutie mohlo destabilizovať krajinu.

Agenti, ktorí ho sledovali tvrdili, že splodil mimomanželské dieťa  – vyhlásenie, ktoré podľa Garrowa mohlo viesť k „bolestivému historickému zúčtovaniu“.

Hoci sú pásky nahraté v hotelových izbách rezervovaných Kingom v januári 1964, uchovávané v trezore v Národnom archíve USA, autor a historik objavil ich zhrnutia. Tvrdí, že tieto závery odhaľujú, že mal mimomanželské aféry s 45 ženami a že sa dokonca „pozeral a smial sa“ keď jeho priateľ Logan Kearse znásilnil farníčku. Nahrávka z Willard hotela vo Washingtone DC preukazuje, ako King sprevádzaný priateľom Kearseom, ktorý zomrel v roku 1991, vstupuje do hotela spolu s niekoľkými farníčkami jeho cirkvi.

Vo svojej hotelovej izbe podľa spisu “diskutovali o tom, ktoré farníčky by boli vhodné pre prirodzené a neprirodzené sexuálne akty.”

Dokument FBI hovorí: „Keď jedna zo žien protestovala a nesúhlasila, baptistický kňaz ju okamžite znásilnil.“ Počas útoku ho mal King údajne pozorovať smiať sa a ponúkať radu.

Agenti FBI mali byť v miestnosti vedľa, ale nezasiahli. Nasledujúci deň sa mal King a tucet ďalších údajne zúčastniť „sexuálnych orgií“ zapojených do „aktov degenerácie a skazenosti“. Keď jedna zo žien prejavila odpor, King jej mal údajne povedať, že vykonanie aktu „pomôže vašej duši“.

Vedúci predstavitelia FBI mali údajne neskôr poslať kópiu pásky Kingovi. V priloženom liste mali Kingovi naznačiť, aby spáchal samovraždu skôr, ako sa odhalia jeho chyby.

Garrow povedal, že nemal ani predstavu o ohavnostiach ani o zjavnej ľahostajnosti Kinga k znásilneniu, kým nevidel dokumenty.

Historička a líderka amerických aktivistov za občianske práva Edith Lee Payne povedala pre Mirror, že je znechutená týmito tvrdeniami.

Informácie rozbúrili aj diskusie na sociálnych sieťach. Rhonda Veit napísala: „Zničíme teraz pamätník MLK a premenujeme všetky ulice pomenované podľa MLK?“ Iný zas napísal: „Vyzerá to, že FBI nelegálne špehovala Američanov až po Martina Luthera Kinga.“

Minulý rok bývalý vedúci FBI James Comey bezohľadne a otvorene kritizoval Hoovera práve za špionáž Kinga.

(zdroj: hlavnespravy.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru