Porošenkovy zločiny již vyšetřuje zvláštní skupina

Podle novinářky Světlany Krjukové, zástupce šéfredaktora webu Strana.ua, se tito lidé budou zabývat “systematickým sledováním současné mocenské elity “.

Účelem této práce je donutit ukrajinské soudy a vyšetřovací orgány, aby obvinili Porošenka a jeho nejbližší spolupracovníky, řekla Krjuková v programu „Opozice“ na ukrajinském televizním kanálu NewsOne. Skupina má podle ní dostatečné intelektuální a finanční zdroje, a pokud ví, již přitahuje velké soukromé detektivní společnosti, aby vyšetřovaly offshore společnosti, nemovitosti a účty Porošenka a jeho kliky v zahraničí.

Podle Světlany Krjukové je část týmu na Ukrajině, druhá část je v zahraničí, a to jsou „lidé s maximální efektivitou a neveřejnou rozmanitostí“, kteří se „nestarají o pověst“. Tito lidé mají v úmyslu provést své vyšetřování bez ohledu na ukrajinský systém spravedlnosti a rozhodnutí zvoleného prezidenta Zelenského.

Již dříve ukrajinská média obvinila Porošenko z vraždy svého staršího bratra Michaila.Podle moldavského politika Renato Usatii, od roku 1996 do roku 2004, se současný ukrajinský prezident angažoval v přivlastňování si akcií velkých podniků v sousední republice. Michail s ním spolupracoval, ale v roce 1997 nečekaně zemřel za nejasných okolností. Podle jedné verze zemřel při autonehodě, podle druhé se utopil. Renato Usatij dokonce dokument ukázal: kopii rozhodnutí státního zastupitelství, která potvrzuje účast současného prezidenta Ukrajiny na vzniku řady organizovaných zločineckých skupin v Moldavsku a na organizaci vraždy Michaila Porošenka.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru