Vejce nezvyšují riziko mozkových příhod

Pozitivní je, že vědci z University of Eastern Finland nedávno ve studii zveřejněné v časopise American Journal of Clinical Nutrition uvedli, že konzumace jednoho vajíčka denně není spojena se zvýšeným rizikem mrtvice.

Mírný příjem cholesterolu, jako je konzumace vajec každý den, není spojen s rizikem mozkové příhody, naznačují výsledky 21letého sledování studie u 1 950 mužů ve věku 42 až 60 let, z nichž žádná neměla již existující kardiovaskulární onemocnění.

Studie provedená ve Finsku nezahrnula velkou nebo různorodou skupinu účastníků. Značný počet z nich však nese APOE4, dědičnou variantu, která ovlivňuje metabolismus cholesterolu. Varianta je běžná ve Finsku, kde se nachází až v jedné třetině populace.

Zatímco dietní cholesterol nemusí u většiny lidí znamenat velký rozdíl v hladinách krevního séra, účinek je větší u nosičů APOE4. Ale i mezi nositeli APOE4 ve studii, dietní cholesterol a vajíčka nezvýšily riziko mrtvice.

To by mohlo být dobrou zprávou z několika důvodů, včetně toho, že vejce jsou relativně levný zdroj bílkovin, které si můžete vychutnat s mírou – na rozdíl od těchto potravin, které nejvíce zvyšují náklady na potraviny.

Vzhledem k tomu, že srdeční onemocnění je v USA hlavní příčinou úmrtí, má smysl si uvědomovat nové poznatky o udržení zdravého srdce a rozpoznání rizikových faktorů.

(24/7 Tempo, ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru