Nesouhlasil s historickými událostmi. Proto poškodil obraz Ivana Hrozného. Schytal za to basu

Autorem díla je známý ruský malíř Iľja Repin. Moskevský okresní soud uznal obžalovaného Igora Podporina z poškození díla mimořádné umělecké a kulturní hodnoty, informovala agentura TASS. Podporin dílo s názvem “Ivan Hrozný a jeho syn Ivan, 16. listopadu1581” poškodil 25. května 2018.

Podařilo se mu rozbít ochranné sklo a roztrhnout monumentální plátno na třech místech. Restaurování obrazu potrvá ještě několik měsíců. Právní zástupce poškozené strany uvedl, že plánuje ve věci iniciovat občanskoprávní konání, kterým se chce domáhat náhrady způsobené újmy. Její výška ještě nebyla vyčíslena, no odhad se pohybuje kolem 30 milionů rublů.

Pachateli se však do trestu započítá také 11 měsíců, které již strávil ve vazbě. Proto bude moct požádat o podmínečné propustění, když verdikt nadobudne účinnost.
Pachatel (38) kterého zadrželi bezprostředně po činu, přiznal, že se před činem posilnil vodkou v kavárně galerie. Obraz jak Ivan Hrozný drží v náručí vlastního syna, kterého zabil v návalu hněvu, Podporin podle vlastních slov poškodil pro údajně nepřesné zobrazení historických událostí.

(SCa, ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru