Papež v Bulharsku: Otevřete srdce i domy uprchlíkům

Agentura AP přinesla informace o návštěvě papeže Františka v Bulharsku. Nejvyšší představitel katolické církve Bulharům připomněl, že i z jejich země odchází do zahraničí za prací opravdu hodně lidí a tak by právě Bulhaři měli vědět, jak těžké je rozhodnout se pro odchod z vlastní země.

„Všem Bulharům, kteří jsou obeznámeni s dramatem emigrace, s úctou navrhuji, aby své oči, srdce nebo ruce neuzavírali v souladu se svou nejlepší tradicí těm, kteří zaklepají na jejich dveře,“ řekl vládním úředníkům v Sofii, hlavním městě Bulharska.

Z Bulharska lidé odcházejí neuvěřitelným tempem. Dnes má země asi 7 milionů obyvatel, v roce 2050 tu podle odhadu bude žít asi 5,4 milionů obyvatel a na konci století už to bude jen 3,9 milionů obyvatel.

Současná bulharská vláda vyzývá EU, aby lépe chránila své hranice. Sama pečlivě hlídá své hranice s Tureckem. Papež však vládu požádal, aby namísto plotů stavěla mosty a aby integrovali uprchlíky do své společnosti. Tvrdý postup vlády v této otázce však vedl k tomu, že zatímco v roce 2015 požádalo v Bulharsku o azyl asi 20.000 lidí, v roce 2018 už to bylo jen 2500.

Bulharsko má současně nejvyšší úmrtnost ze všech zemí EU a jednu z nejnižších porodností. Ani platové podmínky nejsou nijak oslnivé, mírně řečeno. Bulharsko má nejnižší průměrnou mzdu ze všech zemí EU.

(zdroj: parlamentnilisty.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru