V německé televizní estrádě zesměšňovali Babiše. Zamíchali do toho i Karla Gotta a včelku Máju

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) zahájil předvolební kampaň do květnových voleb do Evropského parlamentu. Jde do nich s heslem, že „Českou republiku ochrání. Tvrdě a nekompromisně“. Otázkou však je, proti komu ji ochrání. Proti migrantům, kteří do České republiky téměř nepřicházejí? Nebo proti ostatním Evropanům, z jejichž daní jsou placeny dotace pro Agrofert, momentálně odložený v Babišově svěřenském fondu?

Německá televize ZDF si to v satirickém pořadu Heute-show moderátora Olivera Welkeho vyložila po svém.

Welke se podíval na politiky, kteří podle jeho názoru využívají evropské dotace k upevnění vlastní moci. Experty na to mají prý především v Rumunsku, ale stydět se údajně nemusí ani Andrej Babiš, majitel Agrofertu, který vedle podnikání má také „jednoho koníčka, dělá v Česku premiéra“, prozradil divákům moderátor. Němečtí voliči se dozvěděli, že Babišovi se také říká „český Trump“. A že za dobu, co je Babiš v politice, vzrostly peníze, které Agrofert čerpá z EU takřka dvojnásobně, ze 42 milionů na 82 miliionů. „To bude určitě jen náhoda,“ smál se Welke.

Moderátor se nezdráhal sáhnout i ke slovní hříčce s premiérovým jménem: „Die EU ist die Bitch von Babitsch,“ řekl do kamer.

 

Vzápětí pustil tiskovou konferenci českého premiéra, kde Babiš oznámil, že si nechce nechat diktovat, na co smí použit evropské peníze, že sám nejlíp ví, na co mají jít.

Do jednoho pytle s Babišem dal Welke i maďarského premiéra Viktora Orbána, který sice EU kritizuje kudy chodí, ale pro evropské dotace natahuje ruku rád. Babiš se podle moderátora chová dosti podobně.

Welke však ve svém satirickém pořadu zašel ještě dál. Na obrazovce se objevil Karel Gott, i v Německu velmi známý a populární zpěvák, s novým albem nazvaným „Největší východoevropské korupční hity“. Německá ZDF v žertu naznačuje, že Gott nazpíval ty největší korupční pecky. Na melodii známou z pohádek o včelce Máje Gott zpíval „A tahle kráva co rád dojím, je Evropa, hloupá, bohatá a nepříjemná Evropa“. A tohle nové album si prý mohou němečtí zájemci pořídit jen za milion eur.

S vážnou tváří se poté Welke zeptal, co EU dělá proti politikům, kteří využívají evropské dotace tímto způsobem. A dozvěděl se, že na ně EU pošle OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům). Práce tohoto úřadu se však Welkemu jeví spíše jako bezzubá a k smíchu, když vidíme, co dělají politici, jako jsou Babiš či Orbán.

Hlavním terčem Olivera Welkeho však byla německá kancléřka Angela Merkelová, ze které si tropil žerty takřka celou půlhodinu, kterou pořad běží. Využil k tomu i slavný seriál Hra o trůny a předvedl Merkelovou, jak sedí oslabená na pověstném Železném trůně. Na panovnickém stolci, z něhož vás pořádně bolí zadek, jak se píše už ve slavné knižní předloze hojně sledovaného seriálu.

Celý pořad v němčině naleznete zde

Do prádla si vzal i politika z německé sociální demokracie Kevina Kühnerta, který pro časopis Die Zeit prohlásil: „Není možné, aby podniky vlastnili kapitalističtí majitelé. Jejich zisky je třeba demokraticky přerozdělovat.“ Nezůstal však jen u toho, nabádal také k řešení bytové krize v Německu a k regulaci vlastnictví bytů. Oliver Welke nenechal na jeho nápadech nit suchou.

(zdroj: parlamentnilisty.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru