Vědci varují milion druhů ohrožených vyhynutím

Pouze rozsáhlá transformace globálního ekonomického a finančního systému by mohla vytáhnout ekosystémy, které jsou životně důležité pro budoucnost lidských komunit po celém světě, z pokraju kolapsu, uzavřela zprávu, kterou schválilo 130 zemí, včetně Spojených států, Ruska. a Číny.

„Podstatná, vzájemně propojená síť života na Zemi se stále zmenšuje a je stále více rozstrapkaná,“ řekl profesor Josef Settele, který spoluřešil studii, která byla v pondělí zahájena v Paříži Mezivládní platformou pro politiku v oblasti vědy o biologické rozmanitosti a ekosystémových službách (IPBES).

“Tato ztráta je přímým důsledkem lidské činnosti a představuje přímou hrozbu pro lidský blahobyt ve všech regionech světa.”

Studie, kterou sestavilo 145 odborných autorů z 50 zemí, je základním kamenem vznikajícího výzkumu, který naznačuje, že svět může potřebovat přijmout novou ekonomickou formu „post-growth“, má-li odvrátit existenciální rizika, která představuje vzájemný vztah. – posílení důsledků znečištění, zničení stanovišť a emisí uhlíku.

Zpráva, známá jako Global Assessment, zjistila, že až jeden milion odhadovaných osm milionů rostlinných, hmyzích a živočišných druhů na Zemi je ohrožen vyhynutím, mnoho v průběhu desítek let.

Autoři identifikovali průmyslové zemědělství a rybolov jako hlavní hnací sílu – současná míra vyhynutí druhů desítky až stokrát vyšší než průměr za posledních 10 milionů let.
Zpráva uvádí, že klimatické změny způsobené spalováním uhlí, ropy a zemního plynu z průmyslu výroby fosilních paliv zhoršují ztráty.

ZMĚNU POTŘEBUJETE V KAŽDÉ ÚROVNI

Robert Watson, britský environmentální vědec, který předsedá IPBES, řekl, že by bylo možné začít zachovávat, obnovovat a využívat přírodu udržitelným způsobem pouze v případě, že by společnosti byly připraveny konfrontovat „vlastní zájmy“ zavázané k zachování status quo.

“Zpráva nám také říká, že není příliš pozdě na to, aby se něco změnilo, ale pouze pokud začneme nyní na všech úrovních, od místních po globální,” řekl ve svém prohlášení Watson.

„Transformačními změnami rozumíme zásadní systémovou reorganizaci napříč technologickými, ekonomickými a sociálními faktory, včetně paradigmat, cílů a hodnot.“

Tupý jazyk zprávy zopakoval Mezivládní panel OSN o změně klimatu, který v říjnu řekl, že k omezení emisí skleníkových plynů, které by mohly odvrátit nejničivější důsledky oteplování světa, by bylo zapotřebí hlubokých ekonomických a sociálních změn.

Zjištění rovněž zvýšený tlak na země, aby se dohodly na odvážných opatřeních na ochranu volně žijících živočichů na významné konferenci o biologické rozmanitosti, která se má konat v Číně na konci příštího roku, což je ústředním bodem vlád a aktivistů.

Globální hodnocení obsahovalo litanii odhadů provedených po tříleté revizi asi 15 000 vědeckých prací, které ukázaly hluboký dopad vzestupu globalizované průmyslové společnosti na planetu za posledních půl století.

Kombinace rozsáhlých disciplín a měření toho, jak ztráty přírodního světa ovlivňují lidské společnosti, uvádí řadu rizik, od vymizení hmyzu, který je životně důležitý pro opylování potravinářských plodin, až po zničení korálových útesů, které podporují populace ryb, které udržují pobřežní oblasti. nebo úbytek léčivých rostlin.

Původní text zde

(ceskoaktualne.cz, Reuters, foto: Pixabay)

Přejít nahoru