Za apartheidu jsme se měli líp. Barevní v JAR si stěžují

Za coloureds jsou považováni lidé míšeneckého původu. Vládou stále odlišovaná skupina vznikla smíšením domorodců z etnické skupiny Kojsan (Kojkojnové a Křováci), Búrů a Malajů v Kapské kolonii.

Jak uvedla pro list Daily Mail Křovačka Dalene Raitersová, která bydlí s rodinou v Eldorado Park na předměstí Johannesburgu:

„Jde o černé. ‚Duhový národ‘ [narážka na duhovou státní vlajku za vedenou po apartheidu jako symbol multikulturality a multietnicity] je jedna velká lež! Nejsme součástí této země. Byli jsme marginalizováni během apartheidu a teď také.“

Její sestra Elizabeth Raitersová si stěžuje, že její žádost o nový byt byla z důvodu, že není „dost černá“, odmítnuta. Nyní bydlí s dalšími osmi osobami v malém domku, který má jednu ložnici a malý přístřešek na dvorku.

„Černí mají všechny výhody,“ uvádí barevná žena pastora Janice Jacobsová.

„Během apartheidu jsme žili v mnohem lepších podmínkách. Dostávali jsme balíčky se všemi školními potřebami. Měli jsme ve školách ošetřovatelky. Byl pořádek a disciplína. Když jsi něco podpálil, šel jsi do vězení,“ vzpomíná Jacobsová.

„Vláda se v době apartheidu věnovala vzdělávání, zdravotnictví, bytové výstavbě. Tahle vláda se o nás nestará. Raději bych chtěla apartheid,“ dodává.

(zdroj: freeglobe.cz, foto: BuzzSouthAfrica)

Přejít nahoru