Ukrajinští policisté byli zatčeni za vraždu pětiletého chlapce

Chlapec Kyrylo Tliavov byl minulý týden odvezen do nemocnice s poraněním hlavy a zemřel pozdě v pondělí. Jeho smrt vyvolala protesty mimo budovu ministerstva vnitra lidmi, kteří zapálili světlice a drželi transparenty s nápisem „policie zabíjí lidi“.

Vedoucí provinční policejní síly v oblasti Kyjeva, kde k incidentu došlo 80 km (50 mil) od hlavního města, odstoupil a požádal, aby byli převedeny do Donbassu, kde Ukrajina bojuje s rusky podporovanými separatisty.

Pozdě v úterý, několik set demonstrantů obklopovali vchod do krajského policejního úřadu v Pereyaslav-Khmelnytsky, kde došlo ke střelbě, a požadovali rezignace celého vedení okresní policie.

Podobná situace se konala v centru Kyjeva, kde několik set demonstrantů vyzvalo k odstoupení ministra vnitra Arsena Avakova. Avakov se k případu nevyjádřil.

Prezident Volodymyr Zelenskiy řekl, že udělá vše pro to, aby byl viník potrestán.

“Žádný změkčování. Žádný pokus o skrytí této záležitosti. Tato tragédie by se měla stát poučením. Ti, kdo se musí starat o bezpečnost občanů, by si měli pamatovat na svou odpovědnost,” napsal na Facebooku.

(Reuters, ceskoatkualne.cz, foto: Getty Images)

Přejít nahoru