Německá islamistická strana v Duisburgu získala přes 35 procent

V tomto volebním obvodu to byla zdaleka nejsilnější politickou stranou, před SPD a daleko před CDU.

V Duisburgu je mezi obyvateli vysoký podíl migrantů. Některé okresy ovládají muslimští obyvatelé. V Duisburgu ve volebním obvodu 1001, islamistická strana BIG  získala 35.7 procent hlasů, CDU jenom 8 procent a SPD 17 procent.

V sousedních volebních okrscích, kde je podíl migrantů a muslimů nižší, nezískala islamistická strana BIG téměř žádné hlasy, takže jejich podíl v Duisburgu je stále velmi nízký.

Výsledek eurovoleb však ukazuje, jak se mění chování voličů, pokud některým čtvrtím dominují určité náboženské skupiny.

Aliance pro inovace a spravedlnost (BIG) byla založena v roce 2010 v německém malém klubu v Kolíně nad Rýnem. Je to jedna z prvních stran založených muslimy v Německu a hodlá pracovat především pro zájmy migrantů a jejich sociální integraci v Německu. Dne 1. listopadu 2016 mládežnický koordinátor strany BIG Tolga Özgül založil mládežnickou organizaci strany Young Alliance for Innovation and Justice (JuBIG).

Od založení strany v roce 2010, BIG, s výjimkou znovuzvolení Haluk Yildize do městské rady v Bonnu, nezískalo žádné další mandáty. Strana vstoupila do evropských voleb 26. května 2019 se svým zakladatelem a hlavním kandidátem Halukem.

Za poslední čtyři roky muslimská populace v Katalánsku vzrostla o 20%. Katalánsko má nejrychleji rostoucí muslimskou populaci ve Španělsku – a více islámských center než kterákoli jiná oblast ve Španělsku.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru