Snídaně lehce a zdravě sedmkrát jinak

Pochutnáváte-li si každý ráno nejraději na něčem sladkém, tato snídaně pro vás bude doslova to pravé ořechové. Jakým způsobem si tedy kaši z guinoy se skořicí a oříšky připravíte?

Ingredience:

1 šálek mandlového mléka
1 šálek vody
1 šálek quinoy
2 šálky čerstvých ostružin
1,5 čajové lžičky mleté skořice
1/3 šálku sekaný pekanových, případně vlašských ořechů
4 čajové lžičky čekankového sirupu
Postup:

Smíchejte v hrnci mandlové mléko, vodu a quinou. Vše přiveďte k varu a vařte dalších 15 minut, dokud quinoa nevstřebá většinu vody. Poté quinou odstavte. Po dalších 5 minutách do ní vmíchejte čerstvé ostružiny a skořici. Quinou poté rozdělte do 4 misek, ve kterých ji posypte ořechy a polijte čekankovým sirupem.

Další snídaňový recept: Ovesné vafle s borůvkami
V případě, že máte doma vaflovač, můžete si smlsnout na další skvělé a lehké snídani. Tou jsou ovesné vafle s borůvkami, které jsou ideálním startem do nového dne.

Ingredience:

1 šálek pohankové mouky
1 šálek předvařených ovesných vloček
1,5 šálku čerstvých borůvek
1/3 šálku strouhaných jablek
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
1,5 šálku mandlového mléka
3 lžíce javorového sirupu
2 lžíce olivového oleje
Postup:

V míse promíchejte nejprve mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte ovesné vločky, jablka, mléko, javorový sirup a olej. Z této směsi vytvořte těsto, které nechte odpočinout. Poté do těsta přimíchejte borůvky. Ve vaflovači vytvářejte voňavé vafle tak, jak jste zvyklí. Platí přitom, že na jednu vafli vychází přibližně půl šálku těsta.

Lehké lívanečky, které budete milovat
Jemné palačinky nebo nadýchané lívanečky jsou oblíbeným snídaňovým jídlem. Věděli jste ale, že takové lívanečky můžete udělat i v odlehčené variantě, a to bez vajec? Řiďte se následujícím postupem.

Ingredience:

250 g špaldové mouky
1 lžíce citronové šťávy
1 rozmixovaný zralý banán (jako náhrada vejce)
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky třtinového cukru
Postup:

Ze všech surovin vypracujte vláčné těsto, které nechte chvíli odležet. Poté jej jako klasické lívanečky smažte z obou stran na rozpálené pánvi s kapkou slunečnicového oleje. Hotové lívanečky podávejte přelité ovocnou omáčkou.

Smoothie aneb Lehká a rychlá snídaně

Myslíte si, že nemáte po ránu tolik času, abyste si mohli připravit zdravou a lehkou snídani? Co ale říkáte na takové smoothie? Tato snídaně vám vznikne pod rukama během chvíle a stejně tak rychle, jako jste ji připravili, ji i zkonzumujete. Vyzkoušejte třeba následující recept na osvěžující smoothie, které připravíte pomocí odšťavňovače a také smoothie makeru či běžného mixéru.

Ingredience:

2 listy kapusty
2 stonky řapíkatého celeru
2 střední mrkve
malý kousek čerstvého zázvoru
1 hruška
2 šálky špenátu
1 lžíce chia semen
6 kostek ledu
Postup:

Do odšťavňovače vložte pokrájenou kapustu, řapíkatý celer, mrkev a zázvor. Získáte z nich osvěžující šťávu, kterou budete zpracovávat dále. Tuto zeleninovou šťávu nalijte do smoothie makeru, přidejte čerstvý špenát, kostičky hrušek, chia semínka a kostky ledu. Mixujte zhruba 30 minut a vynikající snídaňové smoothie bude na světě.

Smoothie z ovoce: Zdravá snídaně, pro milovníky sladkého
K snídani si můžete připravit nejen zeleninové smoothie. Start do nového dne vám perfektně zajistí také smoothie připravené z čerstvého ovoce. Jak na to?

Ingredience:

250 ml vody
165 g čerstvého nakrájeného ananasu
dužina z 1 pomeranče
6 jahod
2 lžíce javorového sirupu
Postup:

Všechny ingredience vložte do smoothie makeru nebo mixéru a připravte z nich hladké smoothie. Tento osvěžující a výživný nápoj si můžete dopřát také jako odpolední svačinu.

Další rychlá snídaně: Celozrnný chléb s avokádovou pomazánkou
Snídaně je nejdůležitější pokrm dne, někteří lidé ji ve spěchu vynechávají, a to je pro jejich zdraví obrovská škoda. Zkuste proto následující recept na celozrnný chléb s avokádovou pomazánkou, zvládnete si jej připravit během chvíle.

Ingredience:

2 plátky celozrnného chleba
½ zralého avokáda
2 polévkové lžíce veganského parmazánu
1 špetka červeného pepře
Postup:

Celozrnný chleba si nejprve opečte v toustovači. Nemáte-li toustovač, vložte jej na chvíli do trouby. Na každý chleba poté dejte ¼ zralého avokáda, které rozmačkejte vidličkou a po chlebu jej rovnoměrně rozmažte. Tuto avokádovou pomazánku následně posypte veganským parmazánem a červeným pepřem.

Snídaně, která se dělá přes noc: Ovesné vločky s ovocem
Některé zdravé a lehké snídaně si můžete připravit už den předem, tak jako následující recept. Váš start do nového dne tak bude hned po ránu mnohem příjemnější.

Ingredience:

250 ml ovesného mléka
1 lžíce javorového sirupu
1 šálek ovesných vloček
1 polévková lžíce chia semínek
2 lžíce mandlového másla
2 lžíce borůvkové marmelády
Postup:

Všechny uvedené ingredience smíchejte dohromady v keramické misce. Misku přikryjte talířkem a dejte ji přes noc do ledničky. Ráno budete mít po ruce vynikající snídani, kterou můžete dochutit třeba čerstvými borůvkami nebo jakýmkoliv dalším ovocem.

(zdroj: energiezivota.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru