NATO věří, že zabíjení Srbů a zničení Srbska bylo legitimní a nezbytné!

„Vím, že NATO stále způsobuje spory v Srbsku. Pro mnohé jsou stále špatné vzpomínky na leteckou kampaň v roce 1999. Je to ještě těžší pro ty, kteří ztratili své blízké. Každý ztracený nevinný život je tragédií. A je nám to velmi líto, “ řekl Jens Stoltenberg,  generální tajemník NATO v rozhovoru pro Politiko.

Opakoval to, co řekl během návštěvy Srbska loni v říjnu, kdy řekl, “tato kampaň nikdy nebyla namířena proti srbskému lidu.”

„Naopak. Cílem bylo chránit civilisty v širším regionu zastavením akcí Miloševičova režimu, který mezinárodní společenství odsoudilo. Nikdy nesmíme zapomenout na minulost, ale musíme se z ní poučit a nechat to za sebou,“ zdůraznil Stoltenberg.

Dodal, že to je to, co NATO a Srbsko dělají prostřednictvím partnerství, které je užitečné pro NATO, Srbsko a širší region.

Stoltenberg zdůraznil, že NATO oceňuje partnerství, které se rozvíjí se Srbskem, a doufá v lepší budoucnost.

„Plně respektujeme politiku neutrality Srbska. Jak vidíme Rakousko, Švédsko a Finsko, neutralita a partnerství s NATO se vzájemně nevylučují. Naše partnerství je dobré pro Srbsko, dobré pro západní Balkán a dobré pro NATO,“ řekl Jens Stoltenberg.

Generální tajemník Severoatlantické aliance poznamenal, že v posledních letech čelíme nejnepředvídatelnější bezpečnostní situaci ve světě, ale že NATO je pozitivní silou při vytváření udržitelného mezinárodního pořádku.

(zdroj: prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru