NATO vyzývá Rusko, aby zničilo novou raketu, varuje před reakcí

Ministři obrany NATO budou ve středu diskutovat o svých dalších krocích, pokud Moskva zachová raketový systém, který Spojené státy řeknou, že umožní krátkodobé jaderné útoky na Evropu a prolomí smlouvu o jaderných silách z roku 1987 (INF).

“Vyzýváme Rusko, aby se vydalo odpovědnou cestou, ale neviděli jsme žádné známky toho, že by to Rusko chtělo udělat,” řekl generální tajemník Jens Stoltenberg na tiskové konferenci. “Budeme muset odpovědět,” řekl Stoltenberg.

Odmítl jít do více podrobností. Diplomaté ale řekli, že ministři obrany budou zvažovat více letů přes Evropu americkými letadly schopnými nést jaderné hlavice, více vojenského výcviku a přemístění raket na americkém moři.

Spojené státy a jejich spojenci NATO chtějí, aby Rusko zničilo svůj 9M729 / SSC-8 jaderný systém řízených raket, který Moskva dosud odmítla. Popírá případné porušení smlouvy INF a obviňuje Washington z hledání závodů ve zbrojení.

Bez dohody, Spojené státy řekly, že odstoupí od smlouvy INF 2. srpna, pokud nedojde k odstranění omezení na své vlastní schopnosti vyvíjet jaderné, střední-rozsah raket.

Spor prohloubil trhliny ve vazbách mezi Východem a Západem, které se vážně zhoršily po ruském zabavení Krymu a jeho zapojení do Sýrie.

“VŠECHNY MOŽNOSTI NA TABULCE”

Rusko v pondělí varovalo, že bude stát o srovnatelný s kubánskou raketovou krizí v roce 1962, pokud by Spojené státy měly zavést pozemní raketové systémy poblíž ruských hranic, ale Stoltenberg řekl, že takové plány neexistují.

Velvyslanec USA v NATO Kay Bailey Hutchison řekl novinářům, že Washington v současné době zvažuje pouze konvenční, ne jaderné zbraně, v každé možné reakci.

“Všechny možnosti jsou na stole, ale díváme se na konvenční systémy, které jsou důležité pro naše evropské spojence,” řekla.

Evropští spojenci se také obávají rozmístění amerických jaderných raket v Evropě, jak se to stalo v 80. letech, a byli uvězněni v jaderné soutěži mezi Moskvou a Washingtonem.

Smlouva INF, vyjednaná tehdejším prezidentem Ronaldem Reaganem a sovětským vůdcem Michailem Gorbačovem a ratifikovaná americkým senátem, odstranila arzenály středního raketového útoku dvou největších jaderných mocností na světě a omezila jejich schopnost zahájit jaderný úder v krátké době.

Smlouva zakazuje pozemní rakety s dosahem mezi 500 km a 5 500 km (300-3400 mil).

(Reuters, ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru