Trump označil Írán za teroristický stát a nevyloučil vojenský zásah

Americký prezident zdůraznil, že přestože je připravený jednat se svým íránským protějškem Hasanem Rúháním, nevylučuje ani vojenský zásah.

„Írán byl velmi nepřátelský, když jsem se ujal funkce,“ uvedl Trump. „Byl to teroristický stát číslo jedna na světě a nejspíše je jim i dnes,“ řekl Trump v rozhovoru.

Zda se může rozhodnout pro vojenský zásah, Trump odpověděl, že taková možnost je tu vždy.

„Chci to? Ne. Nechtěl bych. Ale ta možnost vždy existuje,“ uvedl americký prezident a dodal, že by mnohem raději jednal s íránským prezidentem Hasanem Rúháním.

Toto prohlášení přišlo několik dní poté, co mluvčí íránského ministerstva zahraničí Abás Musáví agentuře Mehr News sdělil, že v Teheránu očekávají změnu amerického chování, nikoliv pouze rétoriky.

Dále obvinil Washington z toho, že vůči Íránu prosazuje politiku maximálního nátlaku, o čemž svědčí poslední prohlášení amerického ministra zahraničí Mikea Pompea. Podle Musávího se jedná o zcela chybný přístup.

Pompeo v neděli během své návštěvy Švýcarska prohlásil, že je připravený jednat s Teheránem bez předběžných podmínek, avšak pouze v případě, že se Írán bude chovat jako normální země.

„Jsme připraveni k dialogu s Íránem bez předběžných podmínek. Jsme připraveni sedět u jednacího stolu,” řekl Pompeo. „Jsme zcela jistě připraveni jednat s Íránci, pokud dokážou, že se chtějí chovat jako normální země,“ upřesnil.

V reakci na toto prohlášení Rúhání připomněl, že to byly Spojené státy, kdo opustil vyjednávání. Vyzval proto, aby se rozhovory vrátily do svého normálního stavu. Podle něj je Teherán připravený jednat se Spojenými státy, pokud Washington projeví vůči Íránu respekt a bude dodržovat mezinárodní právo.

Napětí houstne

V posledním měsíci se vztahy mezi USA a Íránem značně vyostřily. Americké úřady zavedly tvrdé sankce proti klíčovým odvětvím íránského hospodářství včetně ropného průmyslu. USA rovněž označily Íránské revoluční gardy za teroristickou organizací. V odvetě Írán za teroristickou organizaci označil Centrální velení Ozbrojených sil USA (CENTCOM) a samotné Spojené státy za „sponzora terorismu“.

Na tomto pozadí Spojené státy v Perském zálivu hromadí své vojenské síly. Washington do regionu vyslal letadlovou loď v doprovodu se skupinou válečných lodí a bombardéry B-52. Dále rozmístil dodatečné systémy protivzdušné obrany Patriot.

Spojené státy loni jednostranně vystoupily z jaderné dohody, kterou v roce 2015 s Íránem uzavřeli stálí členové Rady bezpečnosti OSN spolu s Německem a Evropskou unií. Přesně rok nato, 8. května 2019, Teherán vystavil ostatním signatářům dohody 60denní ultimátům, aby zajistili zájmy Íránu. V opačném případě je připravený dohodu opustit.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru