Maďarský premiér Orbán takto vyběhnul s delegací Spojených států… Šlo o Rusko

Maďarský deník Népszava píše, že osm zástupců USA a senátorů během svého pobytu v Budapešti přijal ministr úřadu předsedy vlády Gergely Gulyás a předseda zahraničního výboru parlamentu Zsolt Németh.

Delegace se taky setkala na americkém velvyslanectví v Budapešti se zástupci občanských organizací, poslanců maďarského parlamentu a s nezávislými novináři.

​„Naše setkání s politickými vůdci, nezávislými novináři a vůdci náboženských a občanských organizací nám objasnilo mnoho otázek. Stále vidíme silné Demokratické Maďarsko, které by bylo nejlepším partnerem pro Spojené státy a členské státy NATO. Je nám líto, že jsme s Viktorem Orbánem nemluvili o opatřeních, která vláda přijala, aby podkopala pilíře demokracie a otevřela dveře ruskému vlivu a vedla ke korupci,“ cituje deník slova demokratického senátora Bena Cardineho.

„Spojené státy i nadále podporují snahy o posílení demokracie v Maďarsku. Během pobytu v Budapešti jsme absolvovali mnoho rozhovorů a jsme zklamaní z toho, že jsme se nemohli setkat s premiérem Viktorem Orbánem,“ je napsáno v oficiální tiskové zprávě kanceláři většinového vůdce Stenyho Hoyera.

Již dříve v květnu se premiér Viktor Orbán setkal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a ten označil Orbána za vůdce respektovaného po celé Evropě. Někteří členové Kongresu však navrhují uvalení  sankcí proti lidem okolo Viktora Orbána. Sankcemi by měli být postiženi nejbohatší Maďaři, z nichž někteří vlastní média podporující Orbána.

Německá média nedávno taky porovnala českého premiéra Andreje Babiše a Viktora Orbána.

(zdroj: euportal.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru