Putin může ukazovat měkčí stranu ruským sousedům

Putin odmítl „protože respektuji Gruzínce“.

Netypická reakce nenechala na seba dlouho čekat. Někteří se zaujímali, jestli Kreml začíná přehodnocovat svůj tradičně tvrdý přístup ke sousedním státům tím, že se obrátil k nástrojům měkké síly.

Putin se také nedávno připojil k Evropské unii, aby podpořil koaliční vládu v Moldavsku pod vedením prozápadních občanů, a alespoň uvažoval o návratu zajatých námořníků na Ukrajinu.

Je načase, aby se to změnilo, řekl prezident Gruzie Salome Zourabichvili.

Politika války, územní okupace a represivních sankcí „pouze potvrzuje Gruzii v jejím západním směřování,“ řekl Zourabichvili, bývalý francouzský diplomat gruzínského dědictví, s nímž proběhl rozhovor na konferenci o evropské cestě Gruzie v černomořském letovisku Batumi.

Rusko je v rozporu s bývalými sovětskými státy, protože Gruzie, Ukrajina a Moldavsko usilují o větší integraci s EU a naději na členství.

Gruzie a Ukrajina jsou také dychtiví vstoupit do Severoatlantické aliance, což rozzlobilo Kreml, který na západ rutinně obviňuje, že podkopává bezpečnost Ruska tím, že zasahuje do jeho dvora.

Neúprosný ruský ekonomický a vojenský tlak však tyto země jen odhodlal k tomu, aby tyto země byly více odhodlány uniknout moskevské oběžné dráze a podpořily nepřátelství, které se Kreml snažil budovat.

Násilné protesty, které minulý měsíc vypukly před ruským zákonodárcem v křesle řečníka na schůzce v gruzínském parlamentu, šokovaly vlády v Moskvě i v Tbilisi.

Každý obvinil jejich společnou bete noire – bývalého gruzínského prezidenta Mikheila Saakašviliho – z inscenací, ale realita byla více znepokojující.

„Zakořeněný pocit“

Velké protesty vedené mládeží na začátku byly spontánní, i když se politické strany později snažily z toho vytěžit, řekl Zourabichvili.

Byl to „projev velmi silně hluboce zakořeněného pocitu gruzínského obyvatelstva, které nepřijímá status quo“.

To se týká situace od války mezi Ruskem a Gruzií v roce 2008, která nechala ruské jednotky pod kontrolou dvou separatistických gruzínských území – Jižní Osetie a Abcházie. “Není pravda, že na tyto věci můžete zapomenout,” řekl Zourabichvili, “protože na tebe oni nezapomenou.”

(Bloomberg, ceskoaktualne.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru