Prokletý obraz Plačícího chlapce

Obraz namaloval někdy po válce v Benátkách malíř jménem Bragolin, který zemřel v roce 1981. Předlohou byl sirotek, jehož rodiče uhořeli. Šlo o velmi populární dílo, jehož reprodukce visely v mnoha britských domácnostech. S požáry se roztrhl pytel na počátku 80. let minulého století, ale obrazu se plameny nikdy ani netkly. Na podivný fenomén poukázal jako první yorkshirský hasič Peter Hall. Když se dotázal kolegů z jiných částí Británie, potvrdili, že si toho ke svému překvapení všimli také. Svědectví o neuvěřitelném jevu přicházela postupně z Londýna, Leedsu, z hrabství Surrey, Oxfordshire a Nottinghamshire i z ostrova White.

Jenže jak by mohl obyčejný obraz způsobovat požáry? Objevily se nejrůznější teorie. Portrétované dítě vládlo údajně magickými silami a způsobilo i smrt svých vlastních rodičů. V obraze byl zakletý jeho nespokojený duch, který se mstil.  To by bylo možná ještě pochopitelné u originálu, ale co dělal duch v kopiích? Objevila se i tvrzení, že paranormálními schopnostmi byl nadán sám malíř a vtiskl do portrétu svou negativní energii, která se přenesla z originálu na reprodukce, a vyvolávala pak všechny požáry.

Každý soudný člověk si řekne, že obraz může maximálně působit na naši náladu a není možné, aby fungoval jako pyroman. Vyděšení Britové byli ale jiného názoru a pro jistotu vzali vše do svých rukou. V roce 1985 za Noci Guye Fawkese (Noc pálení ohňů), která se slaví vždy 5. listopadu jako připomínka Spiknutí střelného prachu z r. 1605, všechny portréty Plačícího chlapce hromadně spálili na hranicích. Je možné, že spolu s nimi shořel i originál. Po této velké „očistné akci“ vyhledali někteří lidé ještě lékařskou pomoc v obavách, že teprve teď se jim duch dítěte začne mstít.

(zdroj: procproto.cz, foto: The Sun)

Přejít nahoru