Salvini otvorene odpovedá Macronovi na pozvánku do Paríža: “Nepredám svoju krajinu, našu budúcnosť a našu hrdosť za nejaké kreslo”

Matteo Salvini francúzskej hlave štátu odkázal: “Macron, ktorý nás pozval do Paríža a vyhlásil, že lode, ktoré vozia migrantov musia ísť do Talianska, bol prekvapený, že som nepodpísal tento dokument a neprišiel do Paríža.”

“Predstavte si, že aké to je zvláštne, a mimochodom, žiadny minister nešiel do Paríža, pretože to nie je centrum celého sveta a Macron nie je nový Napoleon, ktorý všetkých zvoláva, pozýva, uráža, vyhráža sa…,” vysvetlil.

“Kamarát môj,” oslovil Salvini Macrona: “Myslím, že doma máš mnoho problémov. Staraj sa o problémy a požiadavky Francúzov. Taliansko nikdy nebude tvojim utečeneckým táborom,” pokračoval taliansky minister vnútra a líder strany Lega.

Salvini dodal, že ak Macron hovorí o otvorení prístavov v Taliansku, mal by hovoriť o tom, že prístavy vo Francúzsku, ako napríklad v Marseille, či viaceré prístavy na ostrove Korzika sú otvorené… “Veď Francúzsko je veľké, solidárne a štedré.”

Nie sme sluha ani kolónia

Následne tiež Macronovi odporučil, aby otvoril aj hraničné priechody medzi oboma krajinami, na ktorých francúzski pohraničiari vracajú naspäť migrantov z Talianska.

“Nerob na nás tlak. Keď si myslíš, že prídem podpísať papier, ktorý bude znamenať, že lode budú chodiť do najbližšieho možného prístavu, teda do Talianska, a že sa potom bude rozhodovať, kam budú migranti prerozdelení, tak sa mýliš,” pokračoval v odkaze francúzskemu prezidentovi.

Salvini zopakoval, že Taliansko nie je nikoho sluhom a kolóniou. “Toto nie je budúcnosť Európy, v ktorej Marcon a Merkelová rozhodujú, kto kde pôjde a všetci im to odsúhlasia. Nie. A nezaujíma ma, že sú v hre nejaké kreslá. Nepredám svoju krajinu, našu budúcnosť a našu hrdosť.”

“Lekcie demokracie, štedrosti, solidarity a dobrosrdečnosti od Macrona nepotrebujem,” uviedol v závere prejavu Salvini, zdvihol šálku so svojou kávou a pozdravil Macrona: “Na zdravie, Emmanuel.”

https://www.instagram.com/p/B0T8qS7ol7Z/?utm_source=ig_embed

Migranti vo Francúzsku

Salvini upozornil na množstvo vlastných problémov, ktoré má Francúzsko s migráciu, napriek tomu sa však snaží riešiť migráciu v Taliansku. Jedným z príkladov je terminál 2 medzinárodného letiska Charles de Gaulle v Paríži, nad ktorým prevzali kontrolu stovky nelegálnych migrantov. Terminál vtedy obsadilo približne 500 osôb.

“Francúzsko nepatrí len Francúzom! Každý má právo tu byť!“ Kričal pred pár mesiacmi nahlas do megafónu jeden z demonštrantov. Migranti údajne zabraňovali cestujúcim nastúpiť na palubu ich letov, kým nebudú splnené ich požiadavky, dodali, že ih protest nebol posledný.

Znovuzjednotenie?

V septembri minulého roka denníka Le Figaro ozrejmil problém s detskými migrantmi, ktorí majú vo Francúzsku zvláštny status: nie je možné ich vyhostiť a azyl dostanú automaticky, a pritom môžu hneď podať žiadosť o znovuzjednotenie s rodičmi.

V roku 2010 počet maloletých migrantov vo Francúzsku predstavoval 4-tisíc, v roku 2017 ich bolo už takmer 15-tisíc, v roku 2018 sa očakával nárast na 25-tisíc ľudí. A každý príde francúzsky rozpočet na 40-50 tisíc eur ročne. Čo spolu s vedľajšími výdavkami činí viac ako 800 miliónov eur.

Navyše sa ani nedajú označiť za deti: väčšina tvrdí, že má 15 až 18 rokov. Pre tých, kto ich dopravuje, je to príležitosť výhodného biznisu, pre francúzskych úradníkov je to bezodný sud, dospel k záveru autor článku v Le Figaro.

 

(zdroj: hlavnespravy.sk, foto: Twitter)

Přejít nahoru