5 důvodů, proč výběr tepelného čerpadla konzultovat s odborníky

Neexistuje univerzální tepelné čerpadlo

Nenechte se mýlit tím, že na pultech hobby marketů vidíte opakovaně ty samé produkty. Univerzální tepelné čerpadlo neexistuje! Naopak, mezi jednotlivými typy jsou obrovské rozdíly, ať už jde o výkon, tj. množství a cenu vyrobeného tepla, požadavky na umístění, schopnost ohřát teplou vodu či fungovat jako klimatizace. To, že v hobby marketech, na prodejnách stavebnin apod. vídáte podobné produkty je dáno tím, že se zpravidla jedná o zařízení se snadnou instalací a nízkou pořizovací cenou.

Poctivého prodejce, který vám chce dát objektivně dobré doporučení by mělo zajímat:

–          jaký objem tepla budete potřebovat,

–          jaké jsou dispozice vaší nemovitosti,

–          jakým způsobem plánujete řešit ohřev vody,

–          jak distribuujete teplo doma nyní (podlahové topení apod.),

–          jak velký pozemek máte okolo nemovitosti,

–          jaké doplňkové služby / funkce od čerpadla očekáváte.

Kvalita instalace je zásadní

I kvalitní tepelné čerpadlo nemusí být schopno vyrobit vám dostatek tepla za očekávanou cenu v případě, že jeho instalace nebude provedena kvalitně. Zároveň, u nekvalitní instalace hrozí zvýšené vibrace čerpadla, úniky tepla, přetěžování kompresoru apod., což může vést ke zkrácení životnosti. Proto je dobré se při výběru tepelného čerpadla ptát, jestli je prodejce schopen zařízení i nainstalovat týmem vlastních techniků.

Kromě kvality práce, velký vliv hraje i umístění tepelného čerpadla. Například, tepelné čerpadlo získávající energii ze vzduchu je vhodné umisťovat daleko od oken do místností typu ložnice, dětský pokoj. Levná tepelná čerpadla mohou vydávat hluk, který vás bude rušit při spánku.

Bez pravidelného servisu se neobejdete

Tepelné čerpadlo vyžaduje pravidelnou péči, její zanedbávání může vést ke zkrácení životnosti či zhoršení výkonu čerpadla. Výhodu zde mají zákazníci prodejců s vlastním týmem techniků.

Když dojde na nejhorší…

Pokud koupíte tepelné čerpadlo s Evropskou značkou kvality Q, máte garanci toho, že vám prodejce tepelných čerpadel poskytne servis do 24 hodin od nahlášení poruchy čerpadla. Zejména během topné sezóny je rychlé odstranění poruchy zásadní. Co ale budete dělat v případě, že tepelné čerpadlo koupíte u prodejce, který není schopen jej sám či týmem vlastních techniků opravit? V tomto případě vás v extrémním případě čekají dlouhé dny bez funkčního zdroje tepla.

I proto je vhodné při výběru čerpadla nehledět pouze na cenu, ale také na to, jaké služby garantuje prodejce či výrobce ve vztahu k záručním a pozáručním opravám, případně výše zmíněnému pravidelnému servisu.

I u tepelných čerpadel dochází k podvodům

Prodejci i výrobci dobře vědí, že zákazníci hledí při výběru čerpadla na cenu a výkon. S cenou se běžně „podvádí“ tak, že uváděná částka není kompletní, ale představuje pouze investice do kompresoru se skříní s tím, že izolace, spojovací materiály apod. si klient musí dokoupit dodatečně.

U výkonu nepoctiví prodejci a výrobci uvádí hodnoty, které nejsou pro daný produkt dosažitelné, majitele těchto čerpadel čeká zklamání v podobě vysokých účtu za teplo. I proto je dobré se informovat, jestli tepelné čerpadlo disponuje Evropskou značkou kvality Q, která garantuje, že tepelné čerpadlo je schopno dosáhnout uváděného výkonu, viz zde.

(PR, foto: Pixabay)

Přejít nahoru