Le Monde sa už obáva: Výhradná moc Salviniho v Taliansku ohrozí existenciu EÚ

“Matteo Salvini tak chce mať od tejto chvíle absolútnu moc, aby hodil rukavicu Európe,” píše Le Monde v redakčnom článku. Minister vnútra, ktorý sa teší národnej popularite a pôsobí v Conteho vláde “dožívajúcej svoje posledné dni”, sa domnieva, že už nepotrebuje koalíciu so svojím partnerom, Hnutím piatich hviezd, a v prípade predčasných volieb môže vládnuť sám.

Le Monde sa obáva, že “podobná konfigurácia, ktorá sa v Európe nevyskytla od povojnových rokov, môže ohroziť samotnú podstatu európskeho projektu.”

Podľa svojho zvyku nezaväzovať sa predčasne, predseda talianskej krajnej pravice informoval o nadchádzajúcom stretnutí s potenciálnymi budúcimi koaličnými partnermi – “postfašistickou” stranou Bratia Talianska a Berlusciniho politickým združením Forza Italia. Ako však zdôrazňujú noviny, pokiaľ vznikne aliancia s týmito politickými silami, podmienky stanoví Salvini.

Nadchádzajúce voľby, ktorých presný dátum ešte nestanovili, sa z mnohých hľadísk môžu stať najdôležitejšími od doby založenia Talianskej republiky, predpokladá redakcia Le Monde. Predseda Ligy si už zvolil protivníka – bude to Európska únia, a v prvom rade euro. Práve oni sú obviňované z hospodárskeho úpadku v krajine. V reakcii na ekonomické problémy krajiny Salvini sľubuje Talianom oslobodenie od povinností voči EÚ s cieľom prevedenia “šokovej daňovej reformy bezprecedentných rozmerov” – zavedenie rovnej sadzby dane, ktorá krajinu ohrozuje prudkým zvýšením deficitu rozpočtu.

Le Monde uvádza, že po “desaťročiach ekonomickej stagnácie a propagandy zameranej proti euru” Salviniho rétorika vyhovuje značnej časti voličov, ktorých sklamali “tradičné” prostriedky. Avšak, následky riešenia navrhovaného Salvinim môžu byť katastrofálne, upozorňujú noviny. Zahraničný dlh Talianska je 2300 miliárd eur, to znamená, viac ako 130 % HDP a mnohí odborníci už pochybujú o stabilite hospodárstva krajiny. Ďalší otras môže spôsobiť “ničivú búrku” na finančných trhoch.

Znepokojenie však nevyvolávajú iba ekonomické problémy: “počínajúc kriminalizáciou humanitárnej pomoci až po každodenné útoky na migrantov a prehodnocovanie tradičných diplomatických zväzkov Talianska – Salvini hádže Európe rukavicu keď pôjde o jej prežitie,” sú presvedčené noviny Le Monde. Voľba, ktorú vykonajú Taliani, tak môže mať následky po celom svete, zdôrazňujú noviny.

(zdroj: hlavnespravy.sk, foto: Youtube)

Přejít nahoru