Čaputová u Merkelové: Německo, potřebujeme tě

Prezidentka Čaputová na své sedmé oficiální zahraniční cestě navštívila Německo. Uvítal ji její německý protějšek Frank-Walter Steinmeier, který dle Slovenské tiskové agentury (TASR) prohlásil, že vztahy obou zemí jsou v posledních dekádách nejlepší, jaké kdy byly. Čaputová prý představuje naději, která se do lidí vlila po pádu Berlínské zdi. Prezidentka pak Steinmeira na oplátku pozvala na Slovensko.

Dále se slovenská prezidentka setkala s kancléřkou Angelou Merkelovou. Ta se prý zajímala o to, jak pokračuje vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a Čaputová ji informovala, že vyšetřování je nezávislé a je vedeno odpovědně. Údajně se už blíží žaloba a potrestání viníků. S Merkelovou se dle tiskové agentury shodla na nutnosti Evropu sjednotit a finalizovat dohodu o Brexitu. Brexit je podle ní ukázkou vzrůstajícího populismu. „Paní kancléřka a pan prezident vkládají velké naděje do Slovenska, zvláště pokud jde o přibližování se zbytku EU a vytváření partnerství mimo náš region,“ řekla Čaputová dle TASR.

Dle serveru iDNES Čaputová také tvrdila, že hlas Německa by v Evropě měl být jasně slyšet. „V Evropě není země, která by měla tolik zkušeností s překonáváním rozdělení jako právě Německo. Německo ví, jak nesmírně těžké, ale důležité je hledat to, co nás spojuje. Německou zkušenost dnes potřebujeme přenést i do celé Evropské unie,“ uvedla Čaputová, podle níž je to nutné zejména v době, kdy se znovu mluví o rozdělení na nové a staré členské země, na východ a západ, na sever a jih.

Se slovy Čaputové o hlasu Německa souhlasil bývalý poradce premiéra Mirka Topolánka, Martin Schmarcz. „Díky jí. Němci už by se neměli schovávat a převzít svůj díl globální odpovědnosti,“ říká na Facebooku.

Se slovy Čaputové o hlasu Německa souhlasil bývalý poradce premiéra Mirka Topolánka, Martin Schmarcz. „Díky jí. Němci už by se neměli schovávat a převzít svůj díl globální odpovědnosti,“ říká na Facebooku.

https://www.facebook.com/martin.schmarcz/posts/10220535707801789

Okomentoval i Brexit, který zmínila slovenská prezidentka. „No deal Brexit chce 19% Britů. Ale 48% ho chce radši, než mít premiérem Corbyna. Ten má asi na Brexitu víc zásluh než Farage,“ mínil Schmarcz.

(zdroj: parlamentnilisty.cz, foto: Youtube)

Přejít nahoru