Itálie rozhodne o budoucnosti vlády po vytržení Salviniho

Ministr vnitra Salvini minulý týden vyzval k rychlým volbám poté, co odstoupil podporu své strany Ligy proti imigraci ze stále více obviňující aliance s pětiměsíčním hnutím proti zřízení (M5S).

Zatímco vláda stále zůstává na svém místě, senát se musí rozhodnout, zda zahájit hlasování o důvěře ve 14-měsíční administrativě Conteho.

Vedoucí politických uskupení v horní komoře se sejdou v pondělí od 14:00 GMT. Pokud souhlasí, že podpoří hlasování o nedůvěře, rozhodne o datu.

Vůdce M5S Luigi Di Maio a Salvini nejprve shromáždí své příslušné zákonodárce, přičemž Salvini doufá, že do 20. srpna se bude hlasovat o nedůvěre a budou následovat volby.

Národní hlas by mohl přijít na konci října a vydělat na průzkumech veřejného mínění, které naznačují, že Liga by mohla získat 36-38 procent hlasů.

Pokud se však předsedové strany Senátu nemohou dohodnout, bude rozhodnuto o úplném hlasování Senátu, které Liga jistě nevyhraje, protože má pouze 58 z 315 zvolených členů.

Salvini také varoval, že sedm ministrů Ligy může rezignovat a svrhnout vládu.

Salvini ve čtvrtek fakticky ukončil vládnoucí alianci, poté řekl, že už měl dost práce s M5S a že odmítl spolupracovat v klíčových otázkách.

Od vytvoření vlády poté, co M5S získal 32 procent hlasů a liga 18 procent v roce 2018, obě strany zažily ohromující obrat.

Salvini vzal svůj vzkaz na pláže na letních prázdninách a snažil se stavět na silném vystoupení Ligy v květnových volbách do Evropského parlamentu, když získal 34 procent hlasů, dvakrát více než hlas M5S.

Volební smlouva

Salvini však bude stále potřebovat parlamentní spojence, aby vytvořil vládu. V pondělí uvedl, že se „v nadcházejících hodinách“ setká s bývalým premiérem Silviom Berlusconim „navrhli volební smlouvu“.

Podle průzkumů veřejného mínění by strany Forza Italia a italští bratři Tycoona Berlusconiho mohli získat ve volbách 6-8 procent hlasů.

Salvini neúnavně vede kampaň v jižní Itálii, tradičním srdci M5S a daleko od historické politické základny Ligy na severu.

Salvini, milující sociální média, který je zároveň místopředsedou vlády, v posledních dnech vypálil svůj macho-populistický obraz prostřednictvím řady plážových selfies.

Někteří voliči na jihu protestovali proti Salvinimu a vzpomínali na své minulé příznaky proti jižním Italům, které obvinil ze spongingu od státu.

Salvini říká, že chce vyhrát volby, aby vytvořil stabilní pětiletou vládu bez neustálého hašteření s M5S, které je politicky vzdálené od proti přistěhovalecké pozice Ligy.

Říká, že chce provést radikální snížení daní a zahájit projekty veřejných prací, aby nastartoval italskou ekonomiku.

Zastavte barbaře

M5S je však mezi těmi, kteří se staví proti rychlým volbám, přičemž Di Maio nejprve vyzývá parlament, aby provedl plánovanou parlamentní reformu, která by snížila počet zákonodárců z 950 na 605.

Zakladatel M5S, komik Beppe Grillo, požadoval „republikánskou frontu“, aby zabránil „barbarům“ tvořit vládu.

Bývalý středo-levý premiér Enrico Letta v neděli varoval, že Salvini „nemá žádné zásady“.

Lettův nástupce Matteo Renzi, který v letech 2014–2016 vládl za Demokratickou stranu (PD), vyzval k vytvoření vlády technokratů, která by zabránila „dávat krajní pravici budoucnost našich dětí“.

M5S, PD a další strany by měly podpořit „institucionální vládu“, aby schválila parlamentní reformu a rozpočet na příští rok, aby se vyhnula automatickému nárůstu DPH, která by zasáhl nejchudší z nejhorších obyvatel, uvedl Renzi.

Salvini prý dělá „riskantní obchody“ a „politiku paláce“. „Jmenuje se diktátorem, ale diktátor nepožaduje volby,“ řekl na Sicílii.

(AFP, ceskoaktualne.cz, foto: AP)

Přejít nahoru