Reklama na Coca-Colu s líbáním gayů způsobuje v Maďarsku pobouření

Plakáty, které lze vidět na vlakových nádražích a na autobusových zastávkách v Budapešti, se zobrazují tak, že kryjí plagáty s týdenním progresivním hudebním festivalem, který začíná ve středu s názvem „Love Revolution“.

V kampani Coca-Cola „Love is Love“ jsou představy homosexuálních párů, které se usmívají vedle hesel jako „Zero Sugar, Zero Prejudice“.

Zatímco plakáty nesou pozitivní zprávu, ne každý je šťastný, včetně Boldoga Istvána, poslance maďarské konzervativní pravicové strany Fidesz, který má v zemi většinovou moc od roku 2010. István požaduje bojkot Coca-Coly až do odstranění reklam.

V neděli István na Facebooku napsal: „Dokud neodstraní své provokativní plakáty z Maďarska, nebudu konzumovat jejich výrobky! Žádám všechny aby tak isto učinili! “

Žádost o odstranění reklam z metra byla rovněž podána nešťastnými protestujícími a od soboty ji podepsalo více než 25 000 lidí.

Stránka petice uvádí: „Začneme bojkotováním Coca-Colu. A v naší petici žádáme o pomoc při odstraňování plakátů co nejdříve a při omezování homosexuální zaměřené na děti, rodiny a společnost jako celek. “

Coca-Cola reagovala na kritiku své kampaně a uvedla, že je „dlouhodobým zastáncem komunity LGBT”.

“Společnost Coca-Cola usiluje o rozmanitost, začlenění a rovnost v našem podnikání a podporujeme také tato práva ve společnosti,” řekl mluvčí společnosti pre stanicu CNN.

„Jako dlouhodobý zastánce komunity LGBTQI věříme, že každý má právo milovat osobu, kterou si vybere.”

„Kampaň, která v současné době probíhá v Maďarsku, odráží tyto hodnoty.“

V Maďarsku je manželství osob stejného pohlaví v současné době nelegální a přestože registrovaná partnerství byla legalizována v roce 2009, páry stejného pohlaví nemají stejná práva jako manželé opačného pohlaví.

To je i přes průzkumy veřejného mínění, které ukazují, že rostoucí počet Maďarů podporuje práva homosexuálů.

(zdroj a foto: Independent, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru