Odporné. Rumunská policie zatkla pět barbarů za zneužívání německých mladých lidí

Rumunské úřady označily za zakladatele projektu, 61-letého Němce, a aj za hlavního podezřelého. Spolu se čtyřmi dalšími byl zatčen. Zakladatelce, která je také německým občanem, bylo zakázáno opustit zemi.

Podle rumunských prokurátorů odpovědných za boj proti organizovanému zločinu úředníci Maramures drželi obyvately “v podmínkách skutečného otroctví” a “využívali je, jejich barbarskými metodami”.

Byly také vyloučeni z kontaktu s vnějším světem a občas umístěni do izolace, která mohla trvat několik týdnů.

V tajnosti s místní policií?

Podle domovské stránky Projekt Maramures se farma specializuje na práci s mladými lidmi, kteří trpí “masivními poruchami sociálního chování, kriminalitou, zneužíváním drog a opakovanými trestnými činnostmi”.

Okamžitě nebylo jasné, kolik dětí bylo postiženo, ačkoliv 20 bylo stále v prostorách, když ho prokurátoři tento týden prohledávali. Podle vyšetřovatelů začalo zneužívání v roce 2014.

Při prohlídce domu německého muže byla odhalena hotovost ve výši 137 000 EUR (151 420 USD). Úředníci také našli v domě jednoho z jeho spolupracovníků téměř 9 000 EUR. Oba podezřelí nemohli okamžitě poskytnout vysvětlení peněz.

Upozornění před uprchlickou mládeží

Němečtí představitelé uvedli, že si byli vědomi této záležitosti a byly v kontaktu s jejich rumunskými kolegy. Také řekli, že nikdy neslyšeli žádné stížnosti týkající se programu. Německý konzulát v západním Rumunsku v Temešváru poskytoval konzulární pomoc zakladateli zadrženého tábora.

Rumunští vyšetřovatelé spustili sondu poté, co jeden z domácích obyvatel opustil farmu a upozornil orgány, informoval místní deník Baňatý Azi.

(Deutche Welle, foto: DW, ČA)

Přejít nahoru