Hrnko k Macronovmu návrhu o prerozdeľovaní imigrantov: Zlaté oči, alebo sme povinní platiť francúzske dlhy?

“Som presvedčený, že sa môžeme dohodnúť na automatickom mechanizme prerozdeľovania,” ktorý bude koordinovať Európska komisia, vyhlásil Macron v Ríme, kde sa stretol s talianskym premiérom Giuseppem Contem.

Francúzsky prezident vyzval podľa agentúry AFP na dohodu, na ktorej sa budú podieľať všetky krajiny EÚ, inak budú “potrestané finančne“.

Politika EÚ musí v tejto otázke kombinovať humanitu, solidaritu a efektívnosť, konštatoval Macron a vyzval na väčšie úsilie pri repatriovaní neúspešných uchádzačov o azyl.

Poslanec Anton Hrnko však s týmto návrhom nesúhlasí a svoj názor vyjadril aj v príspevku na sociálnej sieti. “Tak my sme tu 300 rokov bojovali s Osmanmi, ktorých výrazne proti Habsburgovcom štvali a finančne i technicky podporovali francúzske vlády, najmä vláda kráľa Slnko a jeho nasledovníka, zatiaľ čo sa francúzske lode rozbehli do celého sveta a rabovali jeho zdroje. Nakoniec si vytvorili koloniálnu ríšu, na ktorej zdrojoch si vybudovali vlastný blahobyt,” píše Hrnko a dodáva, že pritom všetkom zapríčinili rozvrat systémov okupovaných krajín a narobili si hranice podľa “pravítka”, čím vznikli nekonečné konflikty, na ktorých sa formou neokolonializmu opäť priživovali materské krajiny.

V príspevku ďalej poukazuje aj na to koľko “našej” krvi a prostriedkov odčerpali nekonečné vojny s Osmanmi a to len preto, aby sa Francúzsko mohlo stať svetovou veľmocou a vykorisťovalo  krajiny Afriky, Blízkeho i Ďalekého východu. “A teraz, keď sa ich politika prevalila svojimi dôsledkami formou masových pohybov kolonializmom a neokolonializmom zbedačených ľudí, máme my, potomkovia obetí francúzskej politiky opäť platiť za ich zlyhania?,” pýta sa Hrnko, ktorý niečo také razantne odmieta.

“Nám sa páči náš spôsob života, naša kultúra, naše zvyky. Nepotrebujeme takú zábavu, akú máte vy v Paríži, Bruseli alebo v Berlíne. A to nehovorím o Štokholme alebo Göteborgu. Nechceme sa zabávať tak, že od samej radosti budeme rozhadzovať ruky na päťdesiat metrov od seba! Len si vy riešte dôsledky svojej politiky sami. My nemáme prečo,” dodáva na záver národniar Hrnko.

(zdroj: hlavnespravy.sk, foto: Youtube)

Přejít nahoru